Angst kan have fysiske og psykiske symptomer. Vi hjælper dig med at få kontrol over angsten og tage dit liv tilbage.
Det vi tilbyder
Behandling af stress
Symptomer på stress kan være søvnbesvær, angstsymptomer og lettere til irritation. Vi hjælper dig med at få ro i sindet og kroppen.
Behandling af depression
Oplever du meningsløshed med livet og isolation? Dette kan være symptomer på en depression. Lad os hjælpe dig med at komme ud på den anden side.
Behandling af lavt selvværd
Negative tanker og mindreværd kan være symptomer på lavt selvværd. Vi hjælper dig med at danne grobunden for fremtiden.
Behandling af psykisk vold
Har du været udsat for psykisk vold? Vi hjælper dig med at starte din helingsproces og bygge dig selv op på ny.
Behandling af spiseforstyrrelse
Lad os hjælpe dig med at få et positivt syn på din egen krop samt et sundt forhold til spisning og vægt.
Vi tilbyder bl.a. også...
Kontakt os
Få den støtte, du fortjener – book en tid ved vores erfarne psykologer i dag.
Dit mentale velvære starter her.
FORTROLIGHED
PROFESSIONALISME
KONTAKT OS HELE UGEN
ERFARING
FAGLIG UDVIKLING
PÅLIDELIGHED
DET VI GØR
Hvorfor vælge os?
Du er oprevet, vred, opstemt, forventningsfuld, skamfuld, sørgmodig, lettet…
Psykologer skelner mellem følelser, krop og tanker og er optagede af, hvordan de tre ting påvirker hinanden, og hvad dette samspil får os til at gøre i vores relationer – og modsat hvordan vores relationer påvirker vores krop, tanker og følelser.
Følelser kan opstå på baggrund af kroppens tilstand. Eksempelvis hvis vi er trætte i kroppen på grund af sygdom eller traumer, bliver vi mere triste og kede af det. Følelser kan også opstå på baggrund af tanker, eksempelvis hvis vi ser frem til noget eller roser os selv. Og følelserne kan selvfølgelig opstå på baggrund af, hvordan vi bliver behandlet af andre mennesker.
Nogle oplever at følelserne er meget voldsomme og påvirker adfærden uhensigtsmæssigt. Andre savner at mærke dem.
Følelserne fortæller noget om, hvad der er vigtigt for os – og kan få mennesker til at tage sit eget liv. Derfor er de pejlemærker i forhold til at finde frem til, hvordan vi klogest muligt skal leve vores liv, og hvem vi skal tilbringe tid med.
Din psykolog vil derfor spørge ind til dine følelser og hjælpe dig med at mærke efter og få øje for sammenhænge mellem følelserne og de relationer du indgår i. Ingen følelser er forkerte i det terapeutiske rum – du er i gang med at lære noget her.
Det prikker i huden, du sveder, det snører sig sammen i mave og luftvejene, eller du føler dig så let som en fjer og bryder ud i tårer og latter.
Din krop påvirker dine tanker og dine følelser og omvendt – og er derfor en vigtig kilde til information om dit liv. Din livsførelse og dine relationer påvirker også din krop – selvomsorg og kærlighed skaber en anden krop end vold og stram selvdisciplin. Psykologer ved at kroppen husker, derfor er dens reaktioner med til at afsløre dine tidligere erfaringer i livet.
Din psykolog vil være optaget af, hvad din krop fortæller om situationer og relationer, og hvordan du ved at ændre dit liv kan få det bedre i din krop. Din psykolog vil måske også hjælpe dig med, hvordan du ved at være bedre ved din krop kan ændre dine følelser og fornemmelse af at være i verden. Du vil derfor med hjælp fra din psykolog lære din krop bedre at kende.
“Det var dumt, at jeg sagde det”, “Hvor er det fedt, at jeg skal hen til hende”, “Jeg må hellere blive ved, hvis de andre skal kunne lide mig”.
Du evaluerer og reflekterer hele tiden over andre og dig selv, og den betydning du tilskriver påvirker dine følelser og din krop, dine relationer og dine valg. Det påvirker én forskelligt, og man handler forskelligt, om man tænker: “Jeg har ondt i maven, fordi 1. Det var uretfærdigt, 2. Jeg har overhørt mig selv eller 3. Jeg har kræft i maven”.
Derfor vil din psykolog være optaget af sammen med dig at afdække dine tankemønstre og meningssystemer, der er skabt ud fra dine tidligere erfaringer og det samfund du lever i. Og du vil få hjælpe dig med at ændre dem, for at du kan føle, mærke og handle på en mere hensigtsmæssig måde, så du opnår øget livsglæde og mere meningsfuldhed.
VORES UDVIKLING
Antal psykologer og terapier
FØL DIG TRYG
Mød vores terapeuter
FAQ
Typiske spørgsmål og bekymringer
Der gives desværre ingen garantier, men selvstændige psykologer kan selvfølgelig ikke forblive i faget uden tilfredse kunder. Vi arbejder som psykologer, fordi vi hver dag får gode tilbagemeldinger fra de mennesker, vi taler med – dette vedligeholder vores engagement og genererer ny energi til de næste, der kommer ind ad døren.
Vi oplever ofte at blive anbefalet, og det er sket at flere år efter endt forløb har nogen skrevet tilbage, at de er glade for den hjælp de fik. Et terapiforløb kan være den bedste gave, du kan give dig selv, og det er yderst sjældent spil af penge, selv om det kan være, du bliver bragt i en anden retning, end den du havde forventet. Det vil selvfølgelig være forskelligt, hvor meget hver enkelt får ud af det, og nogen skal have hjælp til at finde et andet tilbud eksempelvis i psykiatrien, i et gruppeforløb eller hos egen læge.
Generelt vil en problemstilling, der har været der længe, tage længere tid at løsne op på. Det er derfor meget forskelligt hvor mange samtaler, der skal til.
For at vurdere om du kommer nærmere på det liv, du ønsker, kan du bruge den test på første psykolog samtale vi har her. Det er vigtigt at skifte psykolog hurtigt, hvis du ikke føler tillid til psykologen.
Nogle problemstillinger gør det nemt at opstille målsætninger for terapi forløbet, eks. social angst hvor det er nødvendigt at terapien sætte dig i stand til at tage bussen eller deltage i forældremøder. Andre problemstillinger er mere komplekse. Der er det vigtigt at forholde sig åbent. Psykologen vil tage dig i hånden og føre dig igennem den lange og ukendte vej som fører til dig til et bedre liv.
Et behandlingsforløb strækker sig typisk over flere terapier. Den enkelte terapi tager oftest 50-60 minutter. Nogle psykologer bruger længere tid den første gang I mødes, for at lave fundamentet for det videre arbejde. Så kan det tage1½ time. Men det afhænger af, hvad du skal have hjælp til, og hvilken metode psykologen anvender.
Typisk vil en familieterapi eller parterapi have brug for længere tid, da der er flere der skal have mulighed for både at sige noget og lytte. Når du kontakter den enkelte psykolog og redegør for din problemstilling, vil denne kunne fortælle dig, hvad første skridt skal være, og hvor lang tid der bruges første gang.
Et behandlingsforløb består af en række af terapier. Det er helt individuelt hvor mange samtaler/terapier der er brug for. Måske skal du kun komme få gange for at afklare et mindre spørgsmål i dit liv, måske er du havnet et så svært sted, det tager længere tid at komme tilbage på sporet. Det typiske forløb er 7-10 gange, men det kan både være kortere eller længere. Din psykolog kan sammen med dig undervejs vurdere hvor lang tid, det kan forventes at tage.
Det vil ofte være sådan, at den problemstilling du præsenterer, viser sig at være anderledes, end du har forestillet dig. Så er der behov for at se på det på en ny måde, og forløbet vil så være lidt anderledes end du havde forestillet dig. Hvis det er tilfældet vil det være dig som bestemmer, hvad der skal ske og fokuseres på.
Det kan også være i forløbet at du får blik for nye ting du gerne vil have hjælp til. En terapi giver indsigt i eget liv og den måde du lever livet på, og derfor vil du ofte forstå din situation og din måde at håndtere det på på en ny og bedre måde.
Terapi kan virke på flere forskellige måder, og psykologen vil afhængigt af din problemstilling og dig som person vælge en metode.
Terapi hjælper dig både til en ny forståelse og hjælper dig til at handle anderledes.
Terapien kan give dig konkrete redskaber, du kan gå hjem og bruge direkte på en lidelse. Det kan eksempelvis være du har angst, og redskabet kan være en åndedrætsøvelse som reducerer angsten. Redskaber kan også være at holde øje med hvilke tanker som opstår foran et angstanfald. Redskabet vil så være at erstatte disse tanker med nye tanker, som i mindre grad fører til angst.
Terapien kan også give dig en forståelse, som derved bliver til et redskab til forandring. Du lærer eller indser eksempelvis, hvorfor du måske er blevet gode venner med angsten eller hvad den skærmer dig imod, og hvorfor du har svært ved at slippe den. Det kan være terapien fokuserer på hvilken situation angsten opstod i, og hvordan du eller andre ikke fik draget den nødvendige omsorg for dig. Med en anden forståelse og historie om dig selv og din angst, bliver det lettere for dig at handle og agere anderledes, selv en mandag morgen hvor det hele er svært.
Det vil være vigtigt undervejs i terapiforløbet, at få talt om hvad der virker, og hvad der ikke virker.
Måske har du set på gamle film, hvordan patienten ligger på en briks med lukkede øjne og fortæller om din barndom. Mens psykologen – en ældre herre – ryger på sin pibe og stiller underlige spørgsmål eller er helt stille. Omgivet af gamle møbler og abstrakt kunst. Sådan foregår det ikke.
Det minder mere om en normal samtale blot med fokus kun på dig. Det er let at forstå og foregår helt nede på jorden. I en behagelig stol, i omgivelser som er hyggelige og med noget at drikke.
I samtalen vil psykologen være interesseret i at høre din beskrivelse af, hvad der er udfordringen og hvordan du tænker omkring problemet. Det hyppigste værktøj psykologen vil bruge er noget så ordinært som spørgsmål. Ofte til psykologen også komme med små bemærkninger som viser, at denne kan leve sig ind i det du siger. Udgangspunktet for en god terapi er en god relation. Psykologen er professionel i at sikre denne relation gennem brug af både sproglige og kropslig forbundethed med dig. Nogle psykologer bruger whiteboards og noterer dine ord for at hjælpe dig med at danne et overblik.
Til den første samtale vil psykologen typisk spørge meget ind til omstændighederne for dit problem for at skabe sig et indledende overblik. Hvornår sker det, hvad oplever du, hvor er du, hvilke personer er der og hvad gør de. Dette overblik kan også være en stor hjælp for dig.
Som en del af første samtale bliver der også ofte lavet nogle foreløbige mål. Hvad der vil være godt for dig, hvorfor du er kommet, hvad du håber på.
I slutningen af samtalen ser I sammen tilbage på samtalen og taler om, hvad der er vigtigt at tage med sig. Måske er der noget du skal øve dig på. Noget du skal gøre anderledes inden i mødes igen. Du har måske fået redskaber eller øve dig i at holde fokus på noget. Du har måske endda fået en ny indsigt, der gør det muligt for dig at handle og agere helt anderledes.
Nogle gange vil I også tale lidt om, hvad der har virket i selve samtalen for dig. Hvad der har givet mindre mening. Det siger lidt om, hvad der skal gøres mere eller mindre af til næste gang.
Det er en vigtig værdi for os i Psykologhuset ved Åen at din stemme bliver hørt, og at det er dine drømme, håb og ønsker, der navigeres efter. Vi ønsker at gøre dig til agent i dit eget liv, hvilket betyder at du tager styringen selv.
Forvent at du vil være påvirket efterfølgende. Nogle gange går du opløftet og de fleste gange går du meget træt, fordi du har arbejdet intenst med dig selv.
Når du aftaler den første samtale vil psykologen sætte rammerne for det. Det vil sjældent være sådan, at du skal forberede dig til første gang.
Psykologen vil ganske kort høre hvad dit problem er, og derefter sige hvad du skal gøres. Hvis din problemstilling ikke egner sig til denne psykolog, vil du blive henvist videre til en anden psykolog.
En kombination af samtaleterapi og medicin er løsningen for nogle. Når du taler med psykologen vil denne vide, hvordan du skal forholde dig til din medicin – derfor er det vigtigt at du oplyser psykologen om dit medicinforbrug. Psykologen vil fortælle, hvornår du skal tale med din praktiserende læge, og psykologen vil kunne instruere dig nærmere i, hvad der er vigtigt at få fortalt til lægen.
En psykolog kan ikke udskrive medicin. Det kan kun læger og psykiatere (læger der er specialiseret i medicin og svære psykiske lidelser).
Hvis en voksen person skal gå til psykolog, og det skal virke, skal personen være motiveret for det.
Du må tage mod til dig og fortælle, at du bekymrer dig for personen og fortælle hvorfor. Du kan pege på, hvordan det påvirker jeres relation. Du kan tilbyde, at gå med til den første samtale. Du kan også hjælpe personen med at finde en god psykolog og få bestilt tid.
En anden måde at håndtere det på er, at ringe til en psykolog, der er specialiseret i netop den problemstilling, som den person du tænker på har, og høre hvad du kan gøre.
Find først en psykolog som har specialiseret sig i din problemstilling. Det handler ikke kun om fagligt kendskab men også om, at psykologen interesserer og brænder for denne problemstilling. Det giver engagement og energi i samtalerne og psykologen kan på grund af sin viden hurtigere sætte sig ind i dine problemer og lettere give helt skarp feedback/anvisninger/spejlinger.
Det er umuligt at vide, om du har valgt den rette psykolog før du har været til den første samtale. Det helt afgørende, at det er din vurdering, der tæller. Undlad at booke en ny samtale med mindre du føler dig helt sikker. Gå hjem. Slap af og mærk efter. Der skal være en god relation, og der er nogle pejlemærker for første samtale som er vigtige at forholde sig til. Vi har lavet en test du kan tage efter første samtale. Deltagelse i testen er helt anonymt.
Svaret på testen er en solid indikation på, om du skal fortsætte med samme psykolog. Siger testen noget andet, er det en god ide at mærke efter, om du skal forsøge med en anden. Det er vigtigt, at du har den rette psykolog og første samtale kan allerede give dig et godt fingerpeg.
Det handler ikke om, at du er forkert, eller at psykologen er dårlig. Det kan være svært på forhånd at vide om “kemien” er der.