Det er svært at svare på, hvornår man bør opsøge en psykolog, for folk benytter samtaler med psykologer til mange forskellige problemstillinger. Her på siden får du lidt vejledning og oplysning, som vi håber, at du kan bruge.

Behov for psykologhjælp behøver ikke skyldes en diagnose

Alle mennesker støder ind i vanskeligheder, som det kan være svært at få løst selv. Nogle kan komme videre ved hjælp af venner, familie eller kolleger. Men måske har man en fornemmelse af, at det ville være rart at drøfte sin problemstilling med en udenforstående – eller man føler, det er en nødvendighed for at man kan komme videre

Måske er dit problem af langvarig og overskyggende karakter og farver alle af livets forhold. Måske har du blot brug for at blive afklaret omkring en tvivl – eller du synes, du er gået i stå og er utilfreds med det hele. Du behøver altså ikke at have en diagnose for at kunne få gavn at samtaler hos en psykolog.

For hjælp til at vælge den gode psykolog læs her.

Er du usikker så få en indikation i en test

Brug detkanblivebedre.dk selvhjælpsværktøjer til at komme videre og til at supplere din behandling ved psykologen. Også gerne som en forberedelse til første samtale.

Klik her for at se test der kan give en indikation af mange lidelser.

Hvad sker der den første samtale ved psykologen?

Første gang du møder psykologen, vil han/hun præsentere sig selv og sige lidt om rammerne. Fx at psykologen har tavshedspligt og hvordan der laves journal. Det er forskelligt, hvor meget man har brug for at vide, inden man kan gå i gang med den egentlige samtale.

Noget af det der kommer til at fylde den første gang, er hvad du håber at få ud af at bruge tid og penge på at gå ved psykolog. Hvad har du lyst til kommer til at ske i dit liv, hvad skal fylde mere og hvad er det du er træt af nu? Man kan kalde det en afklaring af konteksten for samtalen; nogle bruger ordet “kontrakt”.

Hvordan samtalen bevæger sig her fra, kommer an på den psykolog, du har valgt og hvilken metode han/hun anvender. Du har sikkert en fornemmelse af efter den første samtale, om din og psykologens kemi passer sammen, så du kan slappe af og åbne dig op.

Hvis du er lidt usikker på om du passer sammen med psykologen så læs her.

Hvor mange samtaler skal man have ved psykologen?

Det er selvfølgelig vanskeligt at vurdere på forhånd, hvor mange samtaler der er brug for, da det afhænger af din problemstillings omfang, historie og din ambition.

Nogle vil opdage, at de hurtigt rykker sig. Nogle vil have brug for et længere terapeutisk forløb.

Ofte afhænger effekten af samtalerne af episoder, handlinger, tanker og samtaler, der ligger imellem samtalerne. Derfor behøver man ikke booke en lang række samtaler på forhånd, men kan evaluere og beslutte sig – evt. i samarbejde med sin psykolog – hen ad vejen.

Det er selvfølgelig altid dig der bedst ved, hvilket behov og råderum du har til samtaler i dit liv.

For at se om dit forløb hos psykologen har den rette effekt, læs mere her.

Hvad er behovet for opfølgning?

Det kan være relevant at få en opfølgning ved den psykolog, som du talte med for et år siden. Denne vil kunne spørge ind til de emner, I havde oppe sammen. Det kan måske være ligeså relevant, at sætte dig ned og skrive lidt om, a. Hvordan du havde det, da du var allermest stresset, og b. Hvordan du har det nu, samt c. Hvad du lærte af dit forløb og d. Om du bruger det du har lært, eller om der er ting, du burde være mere opmærksom på i din hverdag/på dit job.

Se lille film her om emnet:

Få en telefontid med en psykolog, der kan vende din problemstilling

Udfyld nedenstående formular. Du vil så blive ringet op af den psykolog, som har ansvar for at du vælger den rigtige specialist til din situation.

Bemærk at denne service ikke kan bruges hvis du har en henvisning fra egen læge.

København:

Århus: