Arbejder særligt med komplekse problemstillinger; stress / belastningsreaktion, depression, livskriser, personlighedsstrukturelle udfordringer og uhensigtsmæssige dynamikker i relationer fx udfordringer med tillid, komplicerede brud eller oplevede grænseoverskridelser. Det kan både være i relation til partner, familie eller andre.
Det er vigtigt at du føler dig set, hørt og forstået i et samtaleforløb ved mig. I løbet af et par sessioner skulle du gerne kunne mærke skuldrene komme ned, når du sidder i terapilokalet – men også bagefter opleve at noget begynder at ændre sig, i måden du oplever og håndterer dine udfordringer på. Det er ikke ”magisk” at gå til psykolog, men du skulle gerne kunne mærke resultatet af en god proces, der bliver afstemt efter dine behov.
Hvordan kan et forløb se ud?
Nogle henvender sig med en klar formulering af hvad de ønsker at få ud af forløbet, mens det for andre er en diffus oplevelse af at noget er galt eller ude af balance. Derfor varierer forløbene også i længde, fokus og målsætning.
Et kortere forløb:
Et forløb kan godt være både kort og godt. Dette er ofte muligt, hvis der er tale om en velafgrænset problemstilling eller ”midlertidig” tilstand, du gerne vil arbejde med håndteringen af. Det kan fx en akut stress eller pludseligt opstået livskrise; sorg, brud, utroskab, afskedigelse/fyring eller sygdom hos dig selv eller en nærtstående, hvor du er den pårørende.
Det kan også være man søger hjælp til bedre forståelse af en ældre episode, der stadig dukker op eller generelt ønsker at blive klogere på og arbejde med egne reaktionsmønstre (fx angst, høje forventninger /perfektionisme, vrede, jalousi, selvkritik, kortere periode med nedtrykthed eller manglende motivation).
Sådan arbejder vi: Det korte forløb kræver at både du og jeg er tydelige omkring forventninger – og at vi aftaler fra gang til gang, hvad vi koncentrerer os om. Derfor vil der ofte være fokus på konkrete håndterings-strategier, du kan prøve af og arbejde videre med mellem sessionerne.
Et længere forløb
For nogle er det korte eller velafgrænsede forløb ikke tilstrækkeligt til at opnå en varig ændring. Mange oplever at selv gode værktøjer kan være svære at holde fast i, når gamle vaner, roller og indgroede reaktionsmønstre dukker op. Det kan føre til stor skam, skyld og selvbebrejdelse, hvis det anvendte ”dokumenteret effektive” redskab ikke har den ønskede effekt – men ofte er det et tegn på at problematikken har rod i noget dybere liggende. Det er ikke noget du selv har valgt.
Nogle af de problematikker der er komplekse at arbejde med kan fx være:
- en depression/belastningsreaktion, der har sat sig godt fast, så der gennem en længere periode, har været en oplevelse af at være fastlåst i en forpint, håbløs og nedtrykt tilstand. Evt. med tanker om selvskade.
- Oplevelser/traumer/svigt i både barndom, ungdom eller andre livsfaser kan præge både tanker, følelser og adfærd. Det ændrer hvordan man oplever sig selv og sin verden, hvilket kan medføre udfordringer med at forstå og håndtere egne reaktioner.
- Udfordringer i forhold til seksualitet og samliv; tidligere forhold, oplevelser og overgreb kan have betydning for vores evne til at trives, have tillid til andre og danne relationer, både vi og andre trives i.
Sådan arbejder vi: ved sådanne mere komplekse problemstillinger kan det være relevant at arbejde både med selvopfattelse, tankemønstre og emotionshåndtering over tid, så du får blik for de specifikke mønstre og udfordringer du reagerer på. Det kan også blive tydeligt, hvis der er noget andet i din livssituation, der er med til at fastholde dig i det svære. Processen kan derfor flytte sit fokus, hvis noget relevant viser sig, men det er helt op til dig om det er noget vi skal arbejde med.
Selvom noget kan vise sig større end først antaget, så betyder det ikke at man skal gå til psykolog hele tiden. Som regel arbejder vi med en ramme, der hedder 3-4 uger mellem hver session. Det kan godt være lidt hyppigere i starten, for at styrke den terapeutiske relation (det er simpelthen vigtigt at du kan slappe af i mit selskab) – men herefter skal der etableres en god rytme, der passer til dit liv og situation. Det er altid i orden at holde pauser undervejs, enten af hensyn til andre vigtige livsbegivenheder eller af økonomiske hensyn.
Hvad enten dit forløb ved mig bliver kortere eller længere, så er det min målsætning at du går fra forløbet med en bedre forståelse, større tiltro til og accept af dig selv. Kort sagt at du oplever dig bedre klædt på til at håndtere de udfordringer du møder på din vej.