

Mindfulness meditation
Slå automatpiloten fra og observer det, der opstår, undersøg det og vær med det – med en holdning præget af åbenhed, nysgerrighed, venlighed og accept.
Hvad er mindfulness?
Mindfulness handler om at finde ind i nuet. Om at være til stede lige nu og her, og være med det, som er – sådan som det er. Mindfulness kan betegnes som en tilstand af fokuseret og ikke-dømmende opmærksomhed på nuet, omverdenen og os selv. Det har rødder i buddhismen og den tanke, at vores evige forsøg på at undgå ubehag og smerte, samt jagt på varig lykke, fører til lidelse. Ifølge denne tankegang, vil vi trives bedre, hvis vi bliver i stand til slutte fred med, at det, som kommer, kommer – og så være med det, som det nu engang er, fremfor at bruge alle vores kræfter på at undgå, bremse eller ønske det anderledes. Jon Kabat-Zinn, som bredt betegnes som vestens mindfulness-fader, beskriver denne tankegang med mere moderne udtryk: “Du kan ikke stoppe bølgerne, men du kan lære at surfe.”
Større kapacitet
Når man er mindful er man opmærksom på det, der foregår i bevidsthedsfeltet fra øjeblik til øjeblik. Dvs. at man observerer strømmen af bl.a. tanker, følelser, impulser og sansemæssige indtryk som de kommer og går. Normalt er vi ikke specielt opmærksomme på det, som sker i vores bevidsthedsfelt. Det sker bare, og så har vi en tendens til blot automatisk reagere på det, der dukker op, når det dukker op – dvs. fx at dømme, vurdere, handle på og måske endda bekæmpe det. På denne måde kan vi ofte få oplevelsen af, at det er disse ting, der styrer os og den måde vi agerer og har det på.
Når man praktiserer mindfulness, træner man sig i at slå denne ”automatpilot” for reaktion fra, og blot observere det, der opstår, undersøge det og være med det – med en holdning præget af åbenhed, nysgerrighed, venlighed og accept.
På denne måde arbejder man sig med mindfulness hen imod en større kapacitet for at kunne være i et ”værens-modus” – altså der hvor vi bare ”er”, frem for altid at bevæge os i et ”handle-modus” – der hvor vi konstant handler, bedømmer og er på vej.
Hvorfor mindfulness?
Ved at arbejde med evnen til at ”være” fra et observerende, ikke-dømmende og ikke-handlende perspektiv til det, vi oplever, får vi mulighed for at optræne en form for psykologisk fleksibilitet, som har mange gavnlige effekter i forhold til vores sind og vores trivsel.
Megen forskning igennem de sidste 10-12 år peger på, at praktiseringen af mindfulness kan modvirke symptomer på bl.a. stress, angst og depression. Faktisk er der efterhånden solid evidens for det som et ligeværdigt, og i nogle tilfælde bedre, redskab sammenlignet med medicin i behandlingen af disse lidelser. Desuden kan mindfulness fungere som en effektiv forebyggende og trivselsfremmende indsats.
De specifikke gevinster, man, ud over symptombehandling, kan se ved praktiseringen af mindfulness er bl.a.:
- En højere grad af indre ro og overskud
- Forbedret koncentrationsevne
- Mere rummelighed
- Højere grad af selvaccept
- Forbedret impulskontrol
- Et mere nuanceret og fleksibelt forhold til tanker
- Mindre grad af tankekaos
- Bedre søvn
- Højere tolerancetærskel for ubehag (fysisk, følelsesmæssigt, e.g.)
- Bedre kontakt mellem krop og sind
- Bedre evne til at være nærværende
- Mere glæde i hverdagen
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om mindfulness, kan du bl.a. finde info her:
Dansk Center for Mindfulness: https://mindfulness.au.dk/
Psykiatrifonden: https://www.psykiatrifonden.dk/det-mentale-motionscenter/mindfulness.aspx
Relaterede Indlæg
Krisehjælp – Corona-krisen; få hjælp af psykolog til at dæmpe stress og angst
Se evt. indledende om vores retningslinjer ang. lavpraktisk Corona smitte...
Mindfulness meditation
Slå automatpiloten fra og observer det, der opstår, undersøg det og vær med det –...