Unge med lavt selvværd
Unge er mere pressede end nogensinde. Angst og depression er et problem der kun ser ud til at vokse, år efter år. En perfekthedskultur accelereret af sociale medier og høje forventninger ødelægger børn og unges selvtillid og selvværd. Kender du nogen af disse sætninger?
”Mine venner er pænere end mig”
”Jeg skal arbejde hårdere end andre i skolen fordi ellers falder jeg bagud”
”Når jeg ser mig selv i spejlet bliver jeg ked af det”
”De siger kun det kompliment fordi jeg er ynkelig”
”Jeg er altid bagud i forhold til andre”
For nyligt er der kommet et større fokus på hvad de sociale medier gør til folks selvværd, og specielt blandt unge er brugen af sociale medier blevet normen. Instagram og Snapchat er dem der skader selvværdet blandt unge allermest, hvilket ikke er overraskende når der ligger så stort et fokus på billeder. Instagram og Snapchat er ofte en stor strøm af ”Se hvor perfekt jeg er”, og selvom du måske godt ved at billederne på Instagram er photoshoppede, eller at hende på Snapchat der har helt perfekt hud bare kommer fra at hun bruger et filter, så får det en til at kigge på sig selv og tænke ”Hvorfor er jeg grim når alle andre er så pæne?”. Du kan også fejlagtigt tro at alle andre går og laver noget konstant, imens du bare går og laver ingenting. Der kommer ikke noget godt ud af dette, hele fokusset bliver på hvad du ikke har i stedet for det du har.
Hvis du har spillet ”spillet” så ved du også at det hele bliver til et teater, hvor du konstant skal vise over for andre hvor meget du har, hvor fedt du har det og ih hvor er du sej. I vores samfund i dag bruger vi ikke nok tid på spørgsmålet: Hvad gør dig glad? Gør det dig glad at vise overfor andre hvor meget du har? Er det du viser noget der reelt gør dig glad, eller er tingen noget du bare gør for sociale points?
Er den selvtillid du projicerer til andre falsk?
At have det godt med sig selv er en uvurderlig frihed, når ens fejl ikke er en dårlig ting men en mulighed for at forbedre sig selv, det er godt selvværd. Desværre er der et stort stigma imod af få hjælp, både mod professionelle psykologer, og mod at mænd tager sig af deres mentale helbred.
Hvor mange unge har lavt selvværd?
I et studie fra USA omkring teenagere og lavt selvværd får vi disse tal:
- 15,3% af 12-årige har lavt selvværd
- 17,2% af 13-årige har lavt selvværd
- 19,4% af 14-årige har lavt selvværd
- 21,9% af 15-årige har lavt selvværd
- 25,1% af 16-årige har lavt selvværd
Frekvensen af det lave selvværd stiger altså igennem teenageårene, køn er også relevant da det oftere er piger, der har lavt selvværd.
Konsekvenserne dette kan have på unge er angst, stress, ensomhed og en forhøjet chance for depression. Det forhøjer sandsynligheden for at misbruge stoffer. Det påvirker ens venskaber, parforhold og jobbet/studiet. Men værst af alt er at disse negative konsekvenser kan lede til et selvbillede der kun bliver værre, og derved forstærker de negative konsekvenser sig selv i en ond spiral der kun falder dybere og dybere.
Hjælp til unge med lavt selvværd
Behandling af lavt selvværd er muligt. Professionelle psykologer har forskellige metoder, f.eks. bruges kognitiv adfærdsterapi (CBT) og studier viser at kognitiv adfærdsterapi forbedrer selvværdet. Det vigtige er at din psykolog udfører sin terapi omkring dig og hvordan du personligt bedst behandles. Ting du kan gøre er:
- Afvis din indre kritiker. Et eksempel kunne være efter en præsentation hvor din indre stemme siger: ”Mine klassekammerater siger at det var en god præsentation, men det passer overhovedet ikke. Jeg kunne have gjort det langt bedre, og for at være helt ærlig var den ikke engang særlig god.” Overvej hvorfor andre sagde at din præsentation var god. Ja den var ikke perfekt (intet er), der var ting der manglede, men prøv at bemærk de positive aspekter. Hvad var det gode ved den præsentation? Hvad er dine styrker?
- Øv selvmedfølelse. Prøv at udvise den samme empati over for dig selv som du viser over for andre. Hvis en ven havde det svært ville du højst sandsynligt ikke være mere negativ, men derimod mere omsorgsfuld og støttende.
- Få hjælp fra andre. Folk med lavt selvværd søger ofte ikke hjælp fordi de føler at de ikke fortjener det, men tit kan andre hjælpe dig med at udfordre den indre kritiker mere end du selv kan.
Det lave selvværd kan ofte være så hårdt og smertefuldt at der er brug for professionel hjælp, brug nedenstående kontaktformular til at få fat i en psykolog der arbejder med lavt selvværd.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Følelse af skam
Har du en følelse af at være tynget? Har du følt dig forlegen, ydmyget eller...
Lektion 21: Bedre selvværd med hjælpsomme normer
Du har tidligere lavet et større stykke arbejde, hvor du undersøgte, hvilke...