Sociale medier og lavt selvværd
Du har sikkert allerede hørt fra dine bedsteforældre, eller læst, at sociale medier ikke er godt for dig, men passer det virkelig?
Påvirker de sociale medier dit mentale helbred og selvværd?
Ifølge majoriteten af studier og forskere er svaret ja. Brug af sociale medier er b.la. associeret med depression, angst, ensomhed og lavt selvværd. Det er dog ikke en kausal forbindelse, og forskere er ikke helt sikre da associationen mellem sociale medier og dårligt mental helbred er begyndt at falde for nyligt.
Hvorfor giver Sociale medier lavt selvværd?
Paradoksalt nok gør sociale medier det modsatte af at forbinde os, de afkobler os fra virkeligheden og forvrænger vores syn af andre mennesker. De fortællinger vi deler og portrætterer på sociale medier er alle positive og festlige, der er ikke nogle af dine venner der skriver på deres væg at de lige dumpede deres matematik prøve, eller at de lige blev fyret, der er kun en masse opslag der fortæller hvor fedt og godt den anden person lever. Det kan lede dig til at sammenligne med dig selv, men når du sammenligner med dig selv har du også alle de dårlige oplevelser og nedture med i din beregning, og derfor ender det med at du selv står tilbage som en person der er langt mindre succesfuld, smuk, intelligent osv.
Sociale mediers konsekvenser på dit selvværd
Sociale medier slider på dit selvværd, men alle medier er ikke lige skadelige. Instagram er det sociale medier der skader dit mentale helbred allermest, derefter Snapchat, Facebook, Twitter, og med YouTube til sidst der bemærkelsesværdigt er det eneste sociale medie med en positiv bedømmelse. Instagram forvrænger dit kropsbillede specielt meget, det er en konstant strøm af personlig ydmygelse, de værste aspekter af Facebook på steroider. Perfekte vinkler, perfekt belysning og photoshop der fjerner alle ufuldkommenheder og defekter. Skønhedsstandarderne er sat så højt at selv de flotteste kendisser forfalsker deres billeder.
Sociale mediers påvirkning på kropsidealer
Når selv kendisser skal photoshoppe deres billeder er det klart at det et umuligt kropsideal man måler sig selv imod. Den ideelle krop har ingen mangler eller defekter, derfor photoshopper man fejl væk og gør derfor standarderne endnu højere. Brugen af sociale medier hænger sammen med en negativ kropsopfattelse og kan derfor lede til f.eks. spiseforstyrrelser fordi man kan synes en krop er utilstrækkelig.
I et studie bedte man bachelorstuderende kvinder om at tage en selfie og poste det på Facebook eller Instagram. Der var to grupper, den ene gruppe måtte kun tage et selfie og måtte ikke redigere det imens den anden gruppe måtte tage så mange selfier som de ville og måtte redigere dem før de postede. Begge grupper følte sig mindre attraktive og mindre selvsikre efter de havde postet, selv den gruppe der havde fået lov til at redigere deres selfier. “Even though they can make the end result look ‘better’, they still are focused on aspects of what they don’t like about the way they look,” (Citat fra Jennifer Mills, professoren der lavede eksperimentet). Fokusset bliver altså lagt på alt det du mangler, ikke alt det du har.
Hvad er lavt selvværd?
Lavt selvværd er en manglende kærlighed til en selv. Det er en følelse af inkompetence der får en til at føle sig uelsket og utilstrækkelig. Selvom andre endda kan fortælle dig om kvaliteter du har, kan det føles som om de bare prøver at trøste dig. Derfor holder det lave selvværd sig selv fast ved at deflektere komplimenter, det er bare den anden der vil være sød fordi du er ynkelig. Selv hvis du forbedrer den originale ting der får din usikkerhed til at opstå forsvinder det lave selvværd ikke nødvendigvis.
Læs mere om selvværd her. Du kan få fat i en af vores unge psykologer der interesserer sig i sociale medier og lavt selvværd ved at bruge kontaktformularen herunder.
Relaterede Indlæg
Lektion 18: Normer og selvværd – hvis målebånd er det, du bruger?
Hvis liv er det, du lever? Når du tænker, at noget er godt eller skidt,...
Terapi dårligt selvværd
Terapi mod dårligt selvværd har ofte god effekt. Sværere psykiske lidelser som...