Selvværd efter skilsmisse
Lavt selvværd efter skilsmisse er normalt. Skilsmisser er hyppige i Danmark. Knap halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Der er ca. 11.000 skilsmisser om året. Det er altså rimeligt normalt at blive skilt.
En skilsmisse er for de fleste en voldsom og meget ulykkelig begivenhed. For nogle svarer tabet til et dødsfald af en nær. Skilsmisse kan derfor være lettere traumatiserende.
En skilsmisse leder naturligt til en række spørgsmål:
Kunne jeg have gjort noget anderledes?
Hvorfor gik jeg ikke (selv) noget tidligere?
Er der lidt i vejen med mig?
Hvorfor satte jeg ikke en grænse før? / Hvad kunne jeg have gjort for at gøre det til et godt forhold?
Er jeg bare ikke god nok?
Det jeg tror på – er det forkert?
Selvværd efter skilsmisse – den svære evaluering
Det er godt at se tilbage på sit liv og evaluere. Det er naturligt at være trist efter hårde livs begivenheder. Det er naturligt det er svært at komme videre.
Det er når man ikke kan lave en god evaluering at ens skilsmisse kan blive destruktiv og traumatiserende. Kommer skilsmissen til at virke som et traume, kan den lede til blandt andet lavt selvværd. En skilsmisse skal ses som et tab. Det er derfor vigtigt at tage en skilsmisse og de psykiske effekter alvorligt.
Nogle af de symptomer vi ser på lavt selvværd efter en skilsmisse er bl.a.
- Man føler sig først ked af det/chokeret og derefter som om man er tom
- Man bliver rådvild
- Man tænker om man er god nok
- Man begynder efter skilsmissen at tænke mere over hvad andre tænker om en.
- Efter skilsmissen begynder man i højere grad at tvivle på om man er klog, smuk eller attraktiv nok.
- Man begynder at tvivle på om de ting man har troet på nu også er det rigtige
- Har jeg de rigtige værdier? – gør jeg det rigtige?
- Man begynder måske endda at hive lidt efter været, være stakåndet og trække vejret overfladisk.
- Man bliver anspændt, måske endda mere irriteret?
- Man har svært ved at finde ro
- Man har måske svært ved at finde sit gamle jeg, og kan ikke finde det gode livskompas man tidligere havde i lommen som pejlede en den rette vej i livet.
- Man er måske nået så langt så tvivlen har overtaget og man har svært ved at tage beslutninger
- En negativ spiral starter og du ender med at stille dig tilfreds med mindre end det du egentlig fortjener eller burde have.
Det er selvfølgeligt altid svært at komme videre efter en skilsmisse, men har konsekvenserne været så hårde så du kan nikke genkendende på en del af ovenstående symptomer, bør du tage bedre vare på dig selv og gøre noget ved det – det forsvinder sjældent af sig selv.
Mænd efter skilsmisse
Mænd efter skilsmisse har samme problemer som kvinder efter skilsmisse, og måden det behandles på er ens. Dårligt selvværd er bestemt ikke kun noget kvinder får. Vi ser masser af mænd med dårligt selvværd. De kan have sværere ved at tale med familie eller venner om det. Kvinder ser ud til at have lettere ved at tale om det, mens mænd går mere stille med dørene.
Er du mand så tænk på at lige så mange mænd som kvinder bliver skilt. Mænd er ikke bygget af beton. Det kan godt være at i, i din familie, ikke bliver skilt. Men det er ikke normen i Danmark. Tag en snak med en af dine venner. Det er jo ikke ligefrem en hemmelighed at du er blevet skilt. Og dine venner ved godt det er svært og måske også sværere end du har givet udtryk for.
Det du gør for at få en god snak om det er at sige til en af dine venner at du godt vil have at i lige finder en god tid at tale om det på. Sig du har brug for hans hjælp. Sig at han ikke skal fixe problemerne nu, men at i, i første omgang bare skal finde en god tid og stund for det. Når i så sidder sammen (eller går – løbe eller cykle dur ikke), så forklar hvordan du gerne vil have at samtalen forløber. Fortæl du er glad for han er der og hvorfor du sætter pris på ham som ven. Det du særligt skal gøre opmærksom på er, om du vil have hans gode råd, eller at han lytter. Mange mænd vil straks tage skruetrækkeren frem og prøve at ordne det med gode råd. Det er langt fra sikkert det giver den bedste samtale. Hvis du har behov for at han lytter og forstår dig ordentligt ført og hvorfor det er så svært for dig, så gør det tydeligt. Sig fra starten du ikke vil have gode råd men at han må lade værktøjskassen blive hjemme for en stund.
Kvinder efter skilsmisse
Som skrevet ovenfor har kvinder de samme problemer som mænd med lavere selvværd efter skilsmisser. Kvinderne er som sagt nok bedre til at tale med andre om det. Find evt. inspiration i ovenstående beskrivelse for mænd. Højest sandsynligt har du været igennem det og talt grundigt med dine veninder eller familie om det. Men familie og venner er ikke professionelle terapeuter, så derfor kan det være at du burde give dig den bedste gave man kan give sig selv. Godt selvværd, igennem terapi.
Sådan behandles selvværd efter skilsmisse
Måske har du brokket dig for meget til vennerne eller veninderne og de orker ikke at høre på dig mere. Dit lave selvværd har måske også gjort at du ikke blot føler du er dårlig, men at din negative energi og manglende mod og initiativ smitter så meget andre faktisk begynder at undgå dig.
Så er det på høje tid at gå til en psykolog. En psykolog er professionel, og nogle er eksperter i selvværd efter skilsmisser. En psykolog vil forstå din unikke situation og alle nuancerne. En psykolog vil grave de ting frem der skal til for, at du kan få et bedre selvværd og komme videre i livet den vej du ønsker. Det er ikke sikkert du kender vejen nu. Men det kommer du til.
Se på kontaktformularen nedenfor og se om vi har psykologer i den by du bor i. Er det tilfældet kan du ringe eller skrive til vores chefpsykolog, som kan finde en psykolog der er specialist i at forbedre selvværdet og som passer til dig.
Vil du læse mere om behandling af lavt selvværd så se her.
Relaterede Indlæg
Lektion 8: Selvværd, stress og tankemylder
I dag skal du lytte til en øvelse, hvor det er meget vigtigt, at du ikke bliver...
Lektion 14: Dine kvaliteter og selvværd
I dag får du endnu en ny udfordring, men øvelsen er lidt anderledes end den...