Lektion 6: Når lavt selvværd forhindrer at komme ind i nuet
Der er kommet mere og mere fokus på, at vi i vores samfund har brug for at kunne være bedre til at være i nuet. Det er en gammel disciplin, specielt værdsat i Østen, som man kan træne på et utal af måder. Man kan eksempelvis gå til yoga eller mindfulness. Dette kursus giver dig nogle enkle øvelser til at være i nuet. Ikke for at være hip og med på bølgen – men fordi det er en effektiv måde at imødegå en række vanskeligheder, som kan angribe det menneskelige sind, herunder de tanker, lavt selvværd kan give. Man bruger de samme øvelser til angst, depression, stress og mange andre ting.
Selvværd og selvbebrejdelse
Du kender måske tanker som: ”Du burde have gjort…” og ”Hvorfor sagde du, at…”. Og du forbereder måske dagen i morgen og laver små sikkerhedsplaner eller strategier, så det ikke går galt. Din hjerne arbejder hele tiden i fortiden og i fremtiden, hvilket man kan illustrere ved at ligge et 8-tal ned og forestille sig, at opmærksomheden kører rundt i 8-tallet (hvor cirklen til venstre er fortiden, og cirklen til højre er fremtiden). Det er sjældent, at opmærksomheden er lige i midten – i nuet.
Selvværd og selvvurdering
Du har allerede dit vejrtrækningsværktøj, der centrerer dig i nuet og kan hjælpe dig med at være til stede på en anden måde end ud fra selvvurderingsperspektivet. I dag får du en øvelse, der vender din opmærksomhed udad mod verden, men stadig er centreret i nuet. Når du laver øvelsen, vil din hjerne automatisk springe til at tænke på fortiden og fremtiden, eller du vil begynde at vurdere, hvor god/ikke-god du er til at lave øvelsen. Det er helt okay, og du kan ikke gøre for det. Når du opdager det, er det netop din mulighed for at vende tilbage til øvelsen. Dette vil formodentlig ske mange gange under øvelsen. Træningen består ligeså meget i at vende tilbage til nuet som at være i nuet. Ligesom ved tankemylder kan øvelsen også bruges, når du opdager at din ”figur”, som du lavede i tegneøvelsen, er på spil. Figuren kværner måske videre i dit hoved, men ved siden af kan du øve dig i at rette opmærksomheden mod nuet.
At komme ind i nuet værktøj
- Sæt en alarm på et ur eller din mobil til 5 min.
- Sæt dig godt til rette
- Træk vejret roligt et par gange
- Luk øjnene
- Lyt nu til de lyde, der er omkring dig. Det er svage hverdagslyde, som eksempelvis en fugl, en bil, et køleskab, en nabo, en udrykning, nogen på trappen eller på vejen, en flyver osv. Hvis det er svært, kan du forestille dig, at du skal fortælle til en svagthørende person, hvad du hører (personen kan høre dig, men ikke de andre lyde!).
Efterfølgende noter i dagbogen:
- Var øvelsen nem/svær?
- Hvilken effekt har øvelsen på a) dine tanker, b) dine følelser og c) din krop?
- I hvilke situationer vil du bruge den fremover?
Lyt for at komme ind i nuet
Lytteværktøjet skal laves mindst 4 gange inden du kan vurdere, om den kan hjælpe dig til at blive i nuet. Jo mere kraft du ønsker, at den skal have i de situationer, hvor dine tanker kører afsted med dig, jo mere skal du træne den. Det vil sige, at hvis det er en god øvelse for dig, så skal du lave den hver dag i ugevis. Hvis du får mere ud af vejrtrækningsøvelsen, så fortsæt med at træne den hyppigt efter de 4 gange med lytteøvelsen.
Du kan også vælge at prøve at følge denne øvelse der hjælper dig med fokusskifte.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Meditation selvværd
Meditation for bedre selvværd kan bruges i terapeutisk sammen, styret af en...
Lektion 8: Selvværd, stress og tankemylder
I dag skal du lytte til en øvelse, hvor det er meget vigtigt, at du ikke bliver...