Lavt selvværd voksen
Lavt selvværd hos voksne er normalt forekommende.
Vi ved fra undersøgelser at omtrent 20% af unge har lavt selvværd. Heraf vil en mindre del have så lavt selvværd, at de søger behandling. For voksne er forekomsten formentligt en del lavere. Det kan skyldes sociale medier, eller at de unge er udsat for pres som studerede. Men selvom forekomsten er lavere er det normalt for en del voksne i løbet af deres liv, at få lavt selvværd. Det er ikke kun noget der knytter sig til børn eller unge. Vi ved dog at lavt selvværd i ungdomsårene medfører at mange med lavt selvværd i den alder årtier senere, som voksen i højere grad lider af lavt selvværd. Det tyder på at selvværdet styrkes gennem hele livet for at nå sin top omkring pensionering hvorefter det falder igen.
Vi er ikke født med decideret lavt selvværd, selvom nogen er mere disponerede for det. Men mange oplever begivenheder i deres liv, der gør de får dårligt selvværd.
Det kan være affødt af situationer på jobbet, måske en fyring. Det kan være skilsmisse, eller der kan være andre omstændigheder der gør, at man får lavt selvværd. Det er helt normalt. De fleste vil opleve i deres liv at deres tro på dem selv svigter. Det er når selvværdet bliver så dårligt at det går ud over den daglige trivsel at det kræver opmærksomhed.
Har man været udsat for fysisk eller psykisk misbrug, eller andre traumer vil der naturligt være en stor chance for man får lavt selvværd. En barndom med kritik eller hvor man har klaret sig dårligt i skolen kan også være årsag til dårligt selvværd.
Heldigvis er behandlingsmulighederne gode. Behandling af lavt selvværd sker ikke ved den praktiserende læge, men ved en psykolog. Psykologen har en række forskellige metoder og værktøjer som kan rette op på selvværdet.

Manglende selvværd hos voksne
Kendetegnene for manglende selvværd hos voksne er forskellige. Nogle at de fremtrædende symptomer er bl.a.
- En generel følelse af tristhed
- Der er måske en følelse af tomhed.
- Bekymring og tvivl fylder i hverdagen.
- Man tænker at andre voksne er mere kloge, smartere eller pænere end en selv.
- Man bruger meget tid på at spekulere på hvad andre tænker om en.
- Man søger anerkendelse og ros
- Til gengæld er man sårbar for kritik.
- Man trækker måske vejret lidt stakåndet og lidt overfladisk.
- Når man er sammen med andre får man det dårligt når man skal præstere noget.
- Man føler tit at man ikke er god nok eller ikke slår til.
- Man mangler energi og mod.
- Man har svært ved at sætte grænser for andre.
- Man kender måske endda ikke egne grænser eller de bliver utydelige.
For at have lavt selvværd skal ikke alle symptomer være til stede. Det vil de yderst sjældent være. Men er der flere symptomer fra ovenstående liste, så er det noget der skal tages hånd om.
Med manglende selvværd, bliver det sværere at sætte grænser, og dermed trækker beslutninger ud. Man stoler ikke på ens indre mavefornemmelse. Man kommer til at acceptere mindre end det man egentlig mener man fortjener. Til sidst mangler man mod og initiativ til at gøre de ting i livet, man ønsker mest. Dermed kommer man også til at sidde fast i parforhold/job/ensomhed som netop er med til at forstærke det lave selvværd som voksen. Det bider sig i halen og man kommer ind i en negativ spiral. Des tidligere man kan komme ud af den negative spiral des bedre.
Skal du behandle dit manglende selvværd?
Se evt. vores test om lavt selvværd for, om der er noget der indikerer du måske har brug for behandling, hvis du er i tvivl. Behandling af selvværd sker bedst ved en psykolog. En psykolog kan selvfølgeligt adressere de negative tanker og følelser. En psykolog vil også hjælpe dig med at forstå det lave selvværd bedre.
En psykolog kan desuden også hjælpe dig med at identificere de værdier og normer som er vigtige for dig at navigere efter i livet, og stole på dem. En psykolog vil måske også give dig energien og det lille skub til at komme videre fra en situation som til stadighed vil påvirke dit selvværd.
Desværre kan ubehandlet selvværd udvikle sig til depression. På det tidspunkt er det vigtigt du får en samtale med din praktiserede læge først. Men har du lavt selvværd skal det behandles af en specialist i terapi. Nogle psykologer er specialister i at behandle lavt selvværd. Da det er normalt forekommende er der god mulighed for du kan finde en der er ekspert i det. Ved at bruge nedenstående kontaktformular kan du komme i kontakt med en specialist. Når du bruger kontaktformularen, eller ringer op, vil du komme i kontakt med en chefpsykolog. Det burde du gøre fordi en psykolog er den eneste der har det professionelle kendskab til at pejle dig i den rigtige retning. Vi kan desværre kun tilbyde den løsning i de byer der er vist i kontaktformularen.
Vil du læse mere om hvordan vi kan behandle lavt selvværd så se her.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Lektion 19: Livet med lavt selvværd
Du skal fortsætte din undersøgelse af, hvem du er – ved siden af det dårlige...
Unge med lavt selvværd
Unge er mere pressede end nogensinde. Angst og depression er et problem der kun...