Lavt selvværd jalousi
Jalousi vil ofte være et symptom på lavt selvværd. Vi vil i denne artikel forklare hvorfor det er sådan, og hvordan du skal forhold dig til det hvis det er dig der er jaloux eller måske nogen du kender – partner – som er jaloux. Men inden vi kommer dertil skal vi træde et skridt tilbage og betragte hvad vi ser som jalousi og hvorfor det ofte er mere kompliceret.
Vi forbinder jalousi med noget negativt. Det er fordi jalousi sætter gang i negative tanker, som gør at ens trivsel og relationer tager skade. Det er derfor vigtigt at tage alvorligt. Måske er det dig der er jaloux? Er du måske usikker og jaloux fordi din parter taler med andre kvinder/mænd? Får det dig til at tænke om du måske er smuk eller klog nok? Det er muligt. Og det er højst sandsynligt det lave selvværd som viser sit ansigt. Men hvad nu hvis din jalousi faktisk er berettiget? Flirter din partner måske med andre hvor det faktisk er urimeligt, eller tager din kollega alle de gode opgaver selvom det måske faktisk er dig der er den bedste til det?
Her er det interessant at se nærmere på din jalousi, holde den ud i strakt arm, se på den, og vurder hvad der faktisk er rigtigt og forkert. Måske burde du faktisk sige til din parter han skulle slappe lidt af, eller sige fra over for din kollega og gøre det tydeligt det faktisk er dig, der er den bedste til opgaverne.
Måske handler det ikke om at det er dig der er forkert, men de andre?
Er det et spørgsmål du ofte stiller dig selv, er det faktisk værd at se på dit selvværd.
Jalousi og usikkerhed
Når vi behandler lavt selvværd oplever vi ofte en del af nedenstående symptomer:
- Man føler sig til tider trist eller tom inden i.
- Man føler sig ofte anspændt – måske trækker man vejret så man virker stakåndet.
- Man tænker tit om hvad andre tænker om en.
- Man søger andres anerkendelse. At få ros af andre. At blive set. At blive lyttet til. At de begriber og ser dig.
- Du får måske en følelse af at du ”ikke hører til”.
- Du søger efter komplimenter og er følsom overfor kritik.
Alt dette har som konsekvens at du blandt andet har svært ved at tage beslutninger. Du bliver mere usikker på hvad der er rigtigt og forkert.
Det viser sig i sidste ende som at det måske er svært for dig at sætte grænser ikke blot over for dig selv, men også over for andre. Det er her at jalousien spiller ind. Usikkerheden giver udslag i at jalousi følelsen får frit spil.
Når du har svært ved at sætte grænser for dig selv og andre, sættes grænserne af jalousien. Og så bliver grænserne sat af en følelse hvor fornuften i højere grad burde være i centrum.
Det lave selvværd har ført til usikkerhed. Usikkerheden har ført til jalousi.
Kender du til nogle af de problemer er din jalousi blevet for stor. Det er godt at elske andre. Vi er afhængige af hinanden og det er ok hvis jalousi engang imellem viser sig. Det viser der er noget på spil og vi lever. Men det må ikke forhindre dig i trivsel og det må ikke forhindre dig i at føre det liv du gerne vil. Synes du jalousien fylder for meget så gør noget ved den.
Du kan tale med venner eller familie. Jalousi er helt normalt. Alle kender til følelsen. Så hvis du fortæller dem du er jaloux og gerne vil tale med dem vil de fleste være forstående. Sig til dem du gerne vil finde et godt tidspunkt at tale om det på, og fortæl dem hvordan du gerne vil tale om din jalousi. Fortæl dem om du vil have gode råd, eller bare gerne vil have at de lytter til dig. De fleste vil gerne give gode råd, men din situation er sikkert helt forskellig fra deres, så sig til dem hvis du har brug for at de bare lytter.
Lav selvværd jalousi
Hvis jalousien fylder for meget kan det være fordi du har mistet dit indre kompas, og ikke helt ved hvilke værdier du skal navigere efter i dit liv. For at afhjælpe dette er det ikke nok at sige til sig selv at i dag vil jeg ikke være jaloux – i dag vil jeg være positiv. Så let er det ikke. Jalousi er en voldsom følelse.
En psykolog kan hjælpe dig med at afklare hvad der betyder mest i dit liv. Hvad der gør at du er optaget af hvad andre tænker og gør, og hvad du kan sætte i stedet. Du vil få indsigt i hvad der er dine grænser. Så du kan sætte grænser for dig selv og for andre. Uden at være alt for oprørt, men gøre det med ro. En ro som kommer af, at disse værdier og normer kommer fra det liv du ved er det rette for dig.
I Psykologhuset ved Åen er vi vant til at håndtere jalousi. Fordi det er så normal en følelse og fordi den let kommer til at fylde for meget. Vi kan derfor altid finde en specialist som kan hjælpe dig videre. Brug kontaktformularen nedenfor.
Vil du læse mere om behandling af selvværd så se her.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Lektion 15: Selvomsorg for bedre selvværd
I dag skal du se lidt på dine nye erfaringer med at bruge din medfølende figur...
Lektion 17: Erfaringer med selvomsorg
I dag skal du beskæftige dig med temaet selvomsorg. Der er mange med lavt...