Lavt selvværd behandling
Så du har lavt selvværd. Heldigvis er der god mulighed for at få det forbedret. Der er ting du selv kan gøre, og der er selvfølgelig professionel psykologhjælp. De forskellige typer af behandling en psykolog kan give er bl.a. kognitiv adfærdsterapi (KAT eller CBT), competitive memory training (COMET, hvilket bruges på samme tid med normal terapi) og narrativ terapi. Hver person er et individ og derfor skal behandlingen altid være udformet efter hvad personen har brug for. Behandlingstyperne er beskrevet nedenfor og hvordan studier viser det virker.
Kognitiv behandling af lavt selvværd
Kognitiv behandling sikrer at du bedre mestre at undgå negative tankemønstre. Negative tanker er f.eks. ”Er jeg nu god nok?”, ”hvad tænker andre om mig nu?”. Disse tanker fører til handlinger så du kommer ind i en negativ spiral hvor du fastholdes i de negative tanker. Kognitiv terapi søger dels at finde årsagen til at de tanker opstår, få sat nye mål, og lærer dig at være opmærksom på de tanker og erstatte dem med mere konstruktive tanker. Negative tanker, som eksemplerne vist ovenfor, er det vi normalt forbinder med lavt selvværd. Derfor har alle behandlingsmetoder som mål i sidste ende altid at få de negative tanker til at blive færre. Men vejen dertil, metoden, vil være forskellig. Psykologen vil ofte kombinere forskellige metoder, afhængig af din situation. Så det er ikke som sådan at en metode udelukker en anden.
Systemisk behandling af lavt selvværd
Hvis du er på en arbejdsplads, i et parforhold, eller på en uddannelse hvor du konstant får at vide du ikke er god nok, eller at du selv siger at det du præsterer ikke er godt nok, så vil det påvirke de fleste. Det handler altså ikke om dig som person men om hvor du er, og hvad der er omkring dig. Systemisk behandling af lavt selvværd giver dig forståelse for hvordan dine omgivelser og dine relationer påvirker din forståelse af dig selv. Hvordan det påvirker din selvforståelse, og derved også dit selvværd. Når en psykolog anvender en systemisk metode bliver det identificeret om du har brug for at lave skift, og hvordan du styrker og håndterer alle dine vigtigste relationer bedst muligt.
Narrativ behandling af lavt selvværd
Du søger at leve dit liv på en måde så det giver mest mening. Når du skal tage beslutninger og når du skal lave vurderinger gør du det ud fra de værdier og normer som du står på. Narrativ terapi søger mod at sikre at de værdier og normer du navigerer efter er dine egne og ikke andres. Når du vurderer ”er jeg nu god nok”, så sker det efter en målestok. For at dit liv skal give bedst mening skal den målestok være en som du selv har valgt og er tilfreds med. Hvis det er andres målestokke du konstant bruger, så fører det til et lavt selvværd. Narrativ terapi sikrer at de kort du navigerer efter og de landskaber du lever i er gode for dit liv.
Kropslig behandling af lavt selvværd
Lavt selvværd er ikke kun en negativ følelse, det også en kropslig følelse. Måske en følelse af træthed eller manglende energi. Lavt selvværd sætter sig i kroppen. Når kroppen først er nedtrykt, eller måske stresset, så påvirker den tilbage på tankerne. En kropslig behandling af lavt selvværd søger ofte at give kroppen ro. At få dit til at fokusere på nuet. At slappe af. Er det en succes slipper du måske af med dårlige tanker og følelser. Kropslig behandling af lavt selvværd kan laves med små øvelser, som vi har eksempler på her. Yoga og meditation bruges ofte til behandling for bedre selvværd. Psykologhuset ved Åen har sommetider slået hold op i dette. Vi kører blandt andet et yogahold for unge kvinder i efteråret 2021.
Psykolog med speciale i lavt selvværd
Da vi alle lever forskellige liv og er forskellige, skal en behandling af lavt selvværd være målrettet den enkelte person. En psykolog der er specialist i behandling af lavt selvværd vil sikre at der først og fremmest sker en grundig undersøgelse, en udredning, af hvordan dit selvværd er. Først herefter kan der ske en behandling med de værktøjer og metoder der passer til den aktuelle situation. I Psykologhuset ved Åen har vi mange års erfaring, og kendskab til de nyeste behandlingsmetoder, og kan altid finde en psykolog der har speciale i lavt selvværd og som brænder for området, og som du kan komme helt tæt på og som vil forstå din situation og give dig den rette behandling så du får bedre selvværd.
Behandling med gratis online forløb
Er du i tvivl om dit lave selvværd kan blive bedre med behandling gennem terapi så tag til en start og se lidt på det gratis kursus vi har lavet i bedre selvværd. Kurset er et online forløb der er sat til at køre over ca. 23 uger. Onlinebehandlingen giver dig dels større indsigt og forståelse for dit lave selvværd, dels giver det en række redskaber. For nogle få vil dette kursus være nok til at de kommer videre uden ekstra behandling, mens det for resten som minimum giver et lidt større indblik i hvad terapi kan gøre. Kurset trækker på både kognitive, systemiske og narrative metoder, og bruger samtidigt mere kropslige værktøjer som også finder anvendelse inden for yoga og meditation. Du kan finde online forløbet for bedre selvværd her.
Videnskabens resultater om behandling af lavt selvværd
Studier viser at mange typer af terapi er effektivt i behandlingen af lavt selvværd.
Kognitiv adfærdsterapi
Et studie der undersøgte KAT for effektivitet i behandling af lavt selvværd fandt at det var effektivt. KAT sætter fokusset på at ændre tankeprocesser gennem målrettede opgaver. KAT prøver at ændre negative tanker, adfærd og følelser med forståelsen af at alle tre ting påvirker hinanden. Opgavernes mål er bedre selvindsigt og genkendelse af kontraproduktive tankemønstre.
COMET
Et studie der undersøgte COMET for effektivitet i behandling lavt selvværd fandt at COMET og normal terapi var bedre end terapi alene. Et andet studie har samme konklusion.
COMET har med hensigten at gøre den viden du allerede har mere tilgængelig ved at forstærke genfindelsen af positive minder der konkurrer mod dine negative minder. COMET fremhæver positive minder ved f.eks. at bruge billedsprog, mimik, kropsholdning eller musik.
Narrativ terapi
Et studie der undersøgte narrativ terapi for effektivitet fandt at det var en kort og effektiv type af behandling.
Narrativ terapi sætter fokus på de historier man har om ens liv. Ligesom KAT eksternaliserer man problemet for at fjerne skyld og bebrejdelse, og lægger fokus på at udvikle en mere positiv følelse af identitet.
Ting du kan gøre
Hvis du selv gerne vil arbejde på at få bedre selvværd, så er der nogle specifikke mål du kan prøve at gå efter.
- Forbedrer selvindsigt og selvaccept. Forstår faktorerne der bidrager til hvorfor dit selvværd er som det er, og bliv bedre til at acceptere dig selv ved at reducere negativ selvsnak og kognitive forvrængninger.
- Reducer hvor defensiv du er. Undersøg og adresser problemer omkring tillid. Bliv mere opmærksom på hvornår du opfører dig defensivt.
- Forbedrer din kommunikering og sociale evner. Fokuser på hensigtsmæssig udtrykkelse af tanker og følelser, lær at kommunikere selvsikkert med dit kropssprog.
- Identificer og adresser ubehagelige følelser. Find bedre og mere hensigtsmæssige måder at overkomme ubehagelige følelser.
Faglighed, entusiasme og forbindelse
Hvis du læste listen over og det hele bare gik ind ad det ene øre og ud ad det andet så skal du ikke tænke for meget over det. Og selv hvis du forstod alt, kan du ikke nødvendigvis gøre det alene. Heldigvis har vi fagligt dygtige og søde psykologer ved Phuset som entusiastisk vil hjælpe dig. Den vigtigste faktor i terapi er forbindelsen mellem klient og psykolog. Brug kontaktformularen herunder, så vil vores chefpsykolog finde den rigtige psykolog til dig.
Læs mere om selvværd.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Selvværdsproblemer
Problemer med selvværdet viser sig i din opfattelse af den værdi, du har...
Lavt selvværd på jobbet
Lavt selvværd på jobbet er en helt normal følelse. På jobbet er vi omgivet af...