Dårligt selvværd hos børn
Selvværd er en følelse af intern værdi, og hos børn er dette en vigtig udviklingsmæssig faktor. Godt selvværd giver børn muligheden for at sige skidt pyt og prøve igen når noget går galt. Godt selvværd gør det nemmere for barnet at komme ud af komfortzonen og stå overfor udfordringer i stedet for at undgå dem.
Opbyg din babys selvværd (1 år)
Opbygningen af godt selvværd begynder overraskende nok allerede som baby, selvom babyer ikke har et koncept af selv. Fundamentet opbygges ved f.eks.:
- At være omsorgsfuld
- At responderede når babyen græder
- At smile og kæle med knus og kram
Interaktioner som disse fortæller babyen at den er elsket og at den er elskelig. Altså, der er nogen der elsker dig, og du har kvaliteten af at være elskelig.
Småbørn og selvværd (1-3 år)
Småbørns alderen er kritisk i udviklingen af forståelsen af selvet. Her er måder du kan styrke dit småbarns selvværd:
- Lad dit barn vælge mellem forskellige børnesikre valg, f.eks. om det skal være jordnøddesmør eller marmelade på deres brød, eller begge! Dette giver en spændende følelse af kontrol, hvilket udvikler selvtillid og selvværdet.
- Giv dit barn muligheden for at sige nej. Det vigtigt at lære at valg har konsekvenser. Hvis dit barn ikke gider tage jakken på, så er det ok. At blive kold vil ikke skade dem.
- Lad dit barn udforske deres omgivelser, men vær der for dem hvis de har brug for dig.
Træn dit barn i sociale situationer. F.eks. kan det være svært at dele og skifte tur, derfor kan du sige ”Nu det min tur til at have LEGO klodsen. Tak fordi at du deler med mig, godt klaret!”
Styrk dit barns selvværd (3-6 år)
Når dit barn er i børnehavealderen vil det ofte sammenligne sig selv med andre, og spørge om de er den største, hurtigste eller bedste til hvad de laver. Ting du kan gøre for at pleje selvværdet i denne alder er:
- Giv dit barn nuanceret feedback. Det betyder at du skal rose dit barn for at prøve, at gøre deres bedste eller at prøve noget nyt, ikke bare for at være den bedste. Der vil altid være ting man ikke er den bedste til, og det er vigtigt at nederlag bliver set som en naturlig ting der kan ske selvom man prøver sit bedste (hvilket er det vigtige).
- Forklar at nederlag er en del af livet. Spørg dit barn ”Gav du den et godt forsøg?” eller ”Var det sjovt?” før du spørger ”Vandt du?”. Det vigtigt at vise at du værdsætter dit barn ligegyldigt om barnet vandt eller tabte, og støtter dit barn i at få samme attitude.
- Spil brætspil og kortspil sammen. Spil med ture hjælper dit barn med at samarbejde og være sammen med andre. Dette giver dit barn vigtige sociale færdigheder i den sociale værktøjskasse.
Opbyg dit barns selvværd (6-13 år)
Når dit barn når skolebarnsalderen kan det være svært fordi det ofte er første gang barnet oplever at være mindre kapabel end andre. Det vigtigt at barnet ved at man ikke kan eller skal være perfekt til alting, for at være elsket, værdsat og dygtig.
Her er nogle ting du kan gøre:
- Vær ekstra kærlig og sød ved slutningen af skoledagen
- Fokuser på indsatsen, forsøget og anstrengelsen ved at lære nye og svære ting. Præstation opnås ved utallige fejl, sig f.eks. ”Jeg ved godt du var bekymret omkring at skulle fremlægge foran klassen, men du prøvede og det er det vigtige.”
- Opfordrer dit barn til at prøve igen selvom det ikke gik godt første gang. At opbygge passion og velholdenhed er altafgørende for dit barns udvikling. (du har måske læst om det før, på engelsk hedder det ”Grit”)
Børn med lavt selvværd symptomer
Hvis dit barn har lavt selvværd er der nogle forskellige tegn du kan være på udkig efter:
- Et negativt selvbillede, f.eks. at føle sig dårlig, grim og/eller dum.
- Mangel af selvtillid
- Sværhed ved at finde og beholde venner, kan føle sig som et offer
- Føle sig ensom og isoleret
- Kan ikke tåle nederlag
- Har det med at degradere sig selv ved f.eks. at sige ting som ”Jeg er dum” eller ”Det kan jeg ikke finde ud af”
- Konstant negativ sammenligning af sig selv med jævnaldrende
Specifik behandling er bedre
En metaanalyse af hvordan man optimalt forbedrer selvværdet af børn viser at programmer der fokuserede specifikt på at ændre selvværdet og selvkonceptet er betydeligt mere effektive end programmer der fokuserede på andre mål såsom opførsel og sociale færdigheder. Dette kan lyde indlysende, men det er vigtigt at vi ved med sikkerhed at det vi gør er optimalt. At arbejde med en professionel psykolog er til stor gavn for majoriteten af personer. Hvis det ikke duer skal du skifte psykolog.
Læs mere om det at finde en god psykolog her.
Du få fat i en psykolog der arbejder ofte med børn og selvværd ved at bruge kontaktformularen herunder. Vores chefpsykolog referer dig til en der ikke mindst er fagligt dygtig, men også god til at arbejde med børn.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Selvværdsproblemer
Problemer med selvværdet viser sig i din opfattelse af den værdi, du har...