Udfordringer i kærlighedslivKærlighedsforhold, og følelsesmæssige udfordringer forbundet med dem, er noget af det, der kan forstyrre os allermest. Det kan være i parforholdet eller omkring indledningen af ét. Det kan være i jagten på kærligheden eller omkring at miste den. Det kan være omkring vores ståsted i forhold til overhovedet at ønske at være i et kærlighedsforhold.

Udfordringer omkring kærlighedslivet findes i mange former. Meget af det, vi oplever, vil vi sige ”hører med til livet” som noget, vi alle kan komme ud for – og som vi kan tilskrive situationelle omstændigheder, og som “plejer at gå over”. Og så er der de udfordringer, som har det med at gentage sig for os omkring vores kærlighedsliv. Udfordringer, som synes at følge os fra det ene kærlighedsforhold og til det næste, eller måske netop gentagne gange spænder ben for vores etablering af ét. I disse tilfælde er der ofte tale om psykologiske mønstre, vi har med os – mønstre, som giver os tendens til at tænke, føle og handle på bestemte måder omkring kærlighedsforhold. Udfordringer baseret i sådanne mønstre gør det relevant at kigge indad, når vi ønsker at omlægge kursen for vores kærlighedsliv.

Kan du genkende dig selv i noget af dette?

 • Du bliver let usikker, urolig og frustreret i kærlighedsforhold, som dermed kan blive stressende for dig at være i.
 • Du har en stærk angst for at blive afvist og/eller forladt og bliver let overoptaget af at holde øje med tegn på netop dette.
 • Du kan have svært ved at mærke dine egne grænser – og dermed også svært ved at markere dem.
 • Du kommer let til at forsøge at tilpasse dig det, du tror den anden ønsker, og kan dermed have svært ved at slappe af og være dig selv.
 • Du bliver som regel tiltrukket af den samme type igen og igen – selvom du måske ved, at netop denne type faktisk ikke er god for dig.
 • Du har svært ved at lukke andre ind og/eller stole på dem.
 • Du har en ”vil/vil ikke”-tilgang til kærlighedsforhold: selvom en del af dig faktisk ønsker dig et forhold, mærker du samtidig en angst for at binde dig.
 • Når den anden bliver tilgængelig for dig, begynder du ofte at tvivle på dine følelser og måske endda decideret miste interessen. Det får dig ofte til at trække dig eller skubbe den anden væk.
 • Du stiller så store krav til en partner at det næsten synes umuligt at finde én, der kan leve op til dem.
 • Du bliver let optaget af fejl ved den anden – og selv små fejl kan påvirke dine følelser og få dig til at trække dig eller skubbe den anden væk.
 • Tanker om at der kan være nogen, der er bedre, gør det svært for dig at binde dig til et forhold.
 • Dine forhold slutter ofte når den første forelskelse begynder at dampe af.
 • Du tvivler grundlæggende på om du mon er værd at elske præcis som du er.
 • Du er begyndt at undgå forhold, dating osv. af frygt for at blive såret eller afvist.

Måske oplever du, at ét eller flere af disse temaer besværliggør det for dig at være i et kærlighedsforhold – eller netop begrænser dig i at indgå i ét. Måske oplever du bare, at det dér med parforhold ikke rigtigt vil lykkes for dig, og du har svært ved selv at gennemskue hvorfor. Men der er hjælp at hente.

Har du brug for hjælp?

Jeg kan hjælpe dig med at blive klogere på de psykologiske mønstre og ubevidste mekanismer, der kommer i spil for dig i forbindelse med kærlighedsforhold. I dette arbejde trækker jeg bl.a. på tilknytningsteori og andre teorier omkring relationsdannelse. Dvs. at vi vil forholde os undersøgende til hvilke behov, forventninger, overbevisninger, tolkningsmodeller, reaktionsmønstre, samt “forelskelses-skabeloner”, du bærer med dig i forhold til kærlighedsrelationer. Vi vil sammen undersøge, hvor disse mønstre kommer fra, samt hvordan de i dag påvirker dig.

Herfra vil vi kunne arbejde med strategier til at håndtere disse mønstre og bearbejdning af eventuelle følelsesmæssige sår fra fortiden. Desuden vil vi kunne sætte fokus på hvad det er du ønsker dig i dit fremtidige kærlighedsliv og hvilke nye skridt du skal tage for at opnå det.

Du kan læse mere om min faglige profil her.

Du er også altid velkommen til at kontakte mig til en uforpligtende snak om hvordan jeg evt. vil kunne hjælpe med netop din problematik. Ring på 6169 6100 eller skriv til anette@phuset.dk.