Ensomhed er en følelse, som både er udbredt, smertelig og tabubelagt. Det kan være svært at indrømme, at man føler sig ensom – både overfor andre og sig selv. Mange oplever det som pinligt og som et nederlag.

Ensomhed er ikke nødvendigvis det samme som at være alene. Man kan sagtens være alene uden at føle sig ensom – og man kan føle sig ensom selvom man er omgivet af mennesker. Ensomhed er således en kompliceret følelse, som hænger sammen med flere faktorer, ydre såvel som indre, og den kommer i flere afskygninger.

Oplever du:

  • At du ofte føler dig fravalgt og nedprioriteret af andre?
  • At du kan have svært ved at blive en del af fællesskaber?
  • At følelsen af ensomhed får dig til at føle dig forkert?
  • At andre ikke forstår dig eller en situation, du står i – og at du derfor har svært ved at dele det med nogen?
  • At du bliver ramt af ensomhed og tristhed når du er alene, og derfor ofte sætter dig selv på overarbejde med at sørge for at undgå det?
  • At følelser af uro og ensomhed rumsterer selv når du er sammen med andre?
  • At du aldrig rigtigt mærker en indre ro, fordi du er optaget af at undgå at føle dig ensom?
  • At du har en overbevisning om, at du føler dig mere ensom end andre?
  • At kampen mod ensomhedsfølelsen går ud over dit humør, din energi, dit selvværd og begrænser dig i forhold til at leve det liv, du gerne vil?

Så kan jeg hjælpe dig.

Hjælp til håndtering af ensomhed:

Der er forskellige måder at angribe ensomhed på, alt efter hvordan du præcist oplever det som et problem. Man kan arbejde med adfærd i forhold til socialt samvær. Man kan arbejde med de tanker, man gør sig om sig selv og omverdenen – og som kan være med til at skabe begrænsninger. Man kan også arbejde med en bearbejdning af de følelser, de ligger under eller opstår i forbindelse med oplevelsen af ensomhed. Eller måske giver det mening at arbejde med selve dit forhold til ensomhed som et eksistentialistisk grundvilkår. Der er mange veje at gå, og den helt rigtige tilgang afhænger af dig og din specifikke oplevelse af dit problem.

Læs mere om min faglige profil her.

Du er også altid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål eller for en uforpligtende snak om hvordan jeg evt. vil kunne hjælpe dig. Ring på telefon 6169 6100 eller skriv til anette@phuset.dk.