

Når din sexolog er uddannet psykolog bliver hjælpen mere nuanceret
De fleste vil på et tidspunkt opleve problemer med deres sexliv, hvad enten de lever alene eller i et parforhold. Problemerne stammer ofte fra andre områder af livet selv om det ikke nødvendigvis er tilfældet. Samtidig får de stor betydning for eksempelvis kvaliteten af dit parforhold, modet til at komme ind i et parforhold og dit selvværd. Det er en fordel, at den hjælp du modtager kommer fra en person, der har en bred forståelse af hele menneskelivet og ikke blot har viden om det seksuelle univers.
Folk henvender sig typisk til en sexolog, fordi de oplever problemer som:
- Nedsat sexlyst eller ingen orgasme
- Rejsningsbesvær eller hurtig sædafgang
- Ubehag eller direkte smerter ved samleje
- Jalousi
Når de sammen med deres partner eller alene undersøger problemerne stammer meget fra stress, depression, fysiske sygdomme, tidligere traumer, utroskab, konfliktniveauet i parforholdet, lavt selvværd eller noget helt andet, som der så er mulighed for også at arbejde med. Seksualitet forandrer sig igennem livet, og man generobrer ikke nødvendigvis sin gamle seksualitet – man udvikler en ny.
Hvorfor arbejde med seksualiteten
Seksualitet kan bringe os en dyb tilfredsstillelse og en stor sammenhørighed med et andet menneske. For mange parforhold er seksualitet noget vi kun deler med det ene menneske, og den bliver dermed afgørende i fht. tilfredsheden med forholdet. Når seksualiteten fungerer, giver den en mulighed for at dele noget helt intimt med et andet menneske – den bliver en gave vi deler. Vi passer på os selv og på den anden, når vi formår at give os hen, modtage, give og dele det intime rum.
Ofte fører samtaler om problemer i sexlivet til en større accept af sig selv og sin partner, en mere nær relation med større kærlighed, hengivenhed og omsorg, og at det er nemmere at holde af sin egen krop og give sig hen.
Seksualitet kan især for mange kvinder være svært, da der er mange myter omkring kvinders krop og lyst. Kvinder har traditionelt ikke været opdraget til, at det er okay at føle lyst og forfølge den. For mange kvinder kan det at arbejde aktivt med sin seksualitet blive en værdifuld rejse, hvor det bliver muligt sanseligt at udfolde sig og opnå nydelse. Mange kvinder vil have glæde af at læse bøger, hvor andre kvinder har fortalt om deres seksuelle fantasier.
Når seksualiteten i parforholdet bliver et problem
Mange par oplever at de har mindre og mindre sex eller sexlivet helt stopper. Det sker ofte i takt med at travlheden øges med krævende jobs, børn og alt det der følger i kølvandet herpå. Med årene kan lidenskaben også forsvinde for mange og kedsomhed kan slå følge med lagengymnastikken. God seksualitet i parforholdets første år består ikke nødvendigvis og kommer heller ikke igen af sig selv.
Når et par skal have hjælp til deres sexliv, er følgende punkter noget af det, som kan blive taget op:
- Hvornår havde du sidst lyst til din partner, og hvad tændte dig dengang?
- Hvad er det sket siden personligt og i parforholdet – er der noget her, der skal tages vare på?
- Hvad er jeres sexliv truet af? Netflix, træthed, mangel på nærvær…
- Hvordan er jeres kommunikation? Hurtig, omsorgsfuld, koordinerende…
- Afklaring og afstemning af individuelle behov for intimitet og sex – dette er måske svært at vide, hvis du/I har svært ved at mærke efter.
- Hvad er dine ideer om god sex og er de hjælpsomme?
Nogle par kan have glæde af at få udvidet deres sprog for og overfor hinanden sætte ord på deres seksuelle fantasier og lyster. Det kan for nogle være hjælpsomt at dele tanker om onani, porno, hvordan vi kan lide at blive rørt, at være tiltrukket af andre og hvad der er ophidsende.
Når det er svært at få talt om, kan det være på grund af:
- Du er ikke vant til at sætte ord på din seksualitet
- At du bliver afsløret
- At det kan blive brugt imod dig
- At det sårer dig eller din partner
- At der er urealistiske forventninger
Netop fordi det er svært at få sat ord på, kan det være hjælpsomt at en professionel hjælper jer i gang ved at stille spørgsmål. Psykologen sikrer at det sker med en god og tryg stemning, og at der bliver ”samlet op”, hvis den ene får formuleret sig uheldigt.
Oplever du jalousi?
Kan du nikke genkendende til noget af dette:
- Dine tanker kredser om utroskab, flirt og løgne
- Du har svært ved at stole på din partner
- Du har svært ved at stoppe dine tanker og fantasier
- Du overvåger din parter
Jalousi er en ekstremt svær følelse at rumme, og den er meget skadende for dig selv og dit parforhold. Du foretager måske handlinger, som du ikke bryder dig om og som egentlig ikke er dig. Du tjekker den andens mails, kontrollerer hvor den anden er eller kommer til at råbe eller endda slå din partner, alle svære belastende og skamfulde handlinger. Du er desuden i stor risiko for at få angst eller depression.
Det er dit ansvar at gøre noget ved den følelse. Det er ikke din partners ansvar, selv om der samtidig sagtens kan være situationer, hvor I skal finde ind i en anden ”dans” sammen.
En psykolog der er uddannet sexolog har stor erfaring i at afhjælpe jalousi, og den forsvinder sjældent af sig selv.
I behandlingen undersøges årsagen til den pinefulde følelse. Det kan være oplevelser fra fortiden – fra barndommen, forholdet til forældre eller tidligere parforhold hvor der måske har været utroskab, overgreb eller et miljø der har givet anledning til lavt selvværd. Eller I har fået gang i et ”spil” eller en måde at være sammen i parforholdet, der skaber jalousi. At få hjælp kan føre til tryghed og nærvær og I kan begynde at udvikle jer sammen i stedet for at lade jalousiens mekanismer diktere jeres handlinger.
Sådan behandles sexologiske problemer
Afhængigt af det indledende og undersøgende arbejde tilrettelægges behandlingen, så der måske både arbejdes med seksuelle problemer og med andre problemer, der står i vejen for et godt sexliv. Det er uhyre vigtigt, at den enkelte føler sig tryg, og at man bliver respekteret. De fleste vil føle sig meget sårbare i sådan en situation og har brug for at mærke, at tingene bliver gjort grundigt og ikke forhastes.
Rigtig mange oplever, at det er befriende af få rådgivning af den mere lavpraktiske art fra en psykolog, der har særlig uddannelse i seksualitet og er vant til at snakke om sex. Selv om hver enkelt har sine egne lyster – eller i processen opdager sine egne lyster – vil sexologen have øvelser, som de fleste vil have glæde af. Det kan være øvelser den enkelte selv skal lave, og øvelser man i fællesskab skal lave. Det kan indenfor kommunikation, afspænding, råd omkring onani og samlejestillinger eller anbefalinger af sexlegetøj og læsestof.
Man både have glæde af at komme alene eller sammen med en partner.
I Psykologhuset ved Åen kan du/I få samtaler ved Sexolog og psykolog Rikke Pristed og Michael Møller Lauridsen. De praktiserer i Århus. Er du interesseret i samtaler i København så kontakt hovednummeret i København for at høre nærmere.
Relaterede Indlæg
Ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling
Flere og flere oplever i dag ufrivillig barnløshed. Antallet af par og enlige i...
Fifty shades og Grey – en Askepot-historie om seksuel dominans
Filmen Fifty Shades of Grey er en seksuel fantasi om at give slip på kontrol. Og...