I 2019 offentliggjorde Danmarks Statistik en undersøgelse, der viste, at antallet af enlige er det højeste i Danmark siden 1986, hvor de begyndte at foretage denne specifikke undersøgelse.
Når man har været single længe, har afprøvet mange forhold eller uden held har forsøgt at komme i et varigt forhold, kan ens tanker, følelser og selvværd begynde at ændre sig. Mange oplever det som skamfuldt ikke at kunne lykkes med at få en langvarig kæreste.
- Spørger du nogensinde dig selv, hvorfor du mon ikke kan være i et længerevarende parforhold?
- Har du erfaring med, at selvom du er god til at møde en potentiel partner, så slutter forholdet for det meste inden der er gået et år?
- Kender du følelsen af, at være god til at møde potentielle nye partnere, at være god til at flirte og charme, men at der sker et eller andet, når først I er begyndt at se hinanden mere fast. Et eller andet, der gør, at det bliver svært at blive i forholdet?
Hvis du kan genkende dig selv i disse spørgsmål, er du absolut ikke alene. Der er mange, der har det som dig.
Når forelskelsen aldrig bliver til mere end forelskelse
Ifølge Danmarks Statistik er der flere singler i Danmark end der nogensinde har været tidligere. Det kan der være mange forklaringer på. Nogle mennesker har måske haft for mange negative erfaringer med at være i parforhold og er holdt op med at søge det. Nogle mennesker trives bedst uden kæreste, og har andre mennesker som deres primære sociale netværk. Andre igen søger kærlighed og nærhed i et parforhold, men kan bare ikke få det til at lykkes. Når man igen og igen har forsøgt og oplevet, at et gryende forhold ikke bliver til mere, kan det blive mere og mere udfordrende at forsøge igen.
Det er ikke usædvanligt at opleve følelser som
- Skam
- Usikkerhed
- Frustration
- Vrede
- Sorg
- Handlingslammelse
- Formindsket selvtillid
- Tvivl som: ”Er der noget galt med mig??”
Mange oplever med tiden at komme i en tilstand af krise, hvor de generelt føler mindre glæde ved livet, og hvor de oprigtigt bliver i tvivl om sig selv. Nu hvor du har fundet denne artikel, tænker du måske nogen gange, at årsagen til at du stadig er single har noget at gøre med dit udseende, din måde at være på, din latter, din stemme, din humor, din tøjstil eller ….? Der er mange områder af en selv, man kan komme til at blive selvkritisk overfor, når det efter mange år stadig er svært at finde en kæreste.
Hvorfor er det så svært for mig?
Der kan være mange grunde til, at man kan have svært ved at lykkes med at komme fra forelskelse til mere varig kærlighed. Hvis man for eksempel har et idealiseret og urealistisk billede af, hvordan ens partner skal være, kan det betyde, at man forlader forholdet, når forelskelsen begynder at aftage. Hvis man har svært ved at få en kæreste, kan det også være på grund af, at man har lavt selvværd og at man derfor ikke helt tror, at man fortjener kærlighed. Det kan også handle om, at man har haft mange negative erfaringer med nærhed og at man derfor begynder at trække sig tilbage, når nærheden begynder at gro. Man kan også være så bange for at blive afvist, at det kan være svært at få forholdet til at udvikle sig.
Tilknytningsteori
Udviklingspsykologisk forskning viser, at vi som mennesker meget tidligt i vores liv danner nogle indre modeller for, hvordan det er at være i en nær relation. Disse indre modeller dannes inden vi udvikler sprog og er derfor udenfor vores bevidsthed. De kaldes tilknytningsmønstre og er i meget høj grad med til at bestemme, hvem vi tiltrækkes af og hvordan vi oplever at være i nære relationer som for eksempel i parforhold. Hvis man vil lære noget om sit tilknytningsmønster, kan det være en løsning at gå ind i et samtaleforløb med en psykolog, der ved noget om tilknytning.
Er dit mål at skabe en ændring i dit kærlighedsliv?
Hvis du kan mærke, at du ikke længere vil acceptere, at dit liv går, uden du får muligheden for at opleve andet end forelskelse og hvis du kan mærke, at tiden er inde til at der skal ske noget andet end det, der plejer at ske, skal du vide, at det faktisk er muligt at gå i gang med at arbejde på den ændring du ønsker.
Sådan hjælper en psykolog dig med at komme i gang med din proces
Hvis du ønsker, at din situation skal ændre sig kan du begynde din proces med samtaler hos en psykolog, der har erfaring med at arbejde med tilknytningsmønstre. Arbejdet med at blive kendt med sine tilknytningsmønstre skaber ikke ændringer fra den ene dag til den anden, men er tværtimod en proces, der skal sættes i gang og som du kommer til at arbejde med over længere tid. Hvis dit mål er at få en kæreste og du har lyst til at gå i gang med et spændende, udfordrende og intenst udviklingsarbejde, kan du kontakte mig.
I samtalerne med psykologen vil du blive klogere på, hvordan du kan forholde dig til de udfordringer, du har i øjeblikket i forhold til kærlighed og nærhed. I et samtaleforløb med mig vil du
- Få mere viden om dig selv og dine tilknytningsmønstre
- På hjælp til at finde ud af, hvilke af dine mønstre der er med til at fastholde din uønskede situation
- Få større forståelse for dine følelser og reaktioner i nære relationer
- Forstå på hvilke områder du har mulighed for at tage ansvar for dit behov for kærlighed og nærhed
- Få forståelse for på hvilke områder, du ikke har mulighed for at tage ansvar
- Bevæge dig ind i en spændende og intens udviklingsproces for livet
Hvad skal der til for at du kan nå dit mål?
Du skal være motiveret for at lære dig selv at kende på et dybere plan. Du skal tænke det som en investering i dig selv og du skal arbejde med de ting, vi taler om i vores samtaler. Det er svært at sige præcist, hvor lang tid et samtaleforløb kommer til at vare, men for at få sat processen i gang med en god måde, kan det være gavnligt, at man i starten kommer hos psykologen en gang hver uge. Når først processen er i gang, kan nogle klienter have gavn af at fortsætte hver uge, mens andre profiterer mere af at komme hver anden uge. På et tidspunkt vil du sandsynligvis være så godt i gang med dit arbejde, at det er nok at komme hver 3. eller 4. uge.
For at få en psykolog der er god til at håndtere det at være ufrivillig single, skriv til leder og psykolog Søren Kramer og Stine Venge på kontakt@phuset.dk.