Mening med livet?
De fleste mennesker oplever på et tidspunkt i livet, at det er svært at finde en mening med det. Spørgsmål som: hvorfor er jeg til, hvad nytter det hele, og hvorfor er jeg i live, kan hjemsøge en. Og der kan snige sig en direkte kropslig oplevelse ind af meningsløshed og opgivenhed. Alt bliver tungt og trist. Det er meget menneskeligt og er en konsekvens af, at vi er den særlige art, som vi er. Vi er mennesker og i stand til at tænke over livet. Altså spekulere og reflektere over vores eksistens. Det gør dyr ikke, de lever i umiddelbarhed. Og for os mennesker er lige nøjagtig dét meget svært; altså at leve en umiddelbar og tilfreds tilværelse. Bare som den er.
Fylder denne meningsløshed eller fortvivlelse særligt meget, så kan det være en god ide at søge kvalificeret hjælp. Du kan være faret vild i livet og livets mening og have brug for hjælp til at finde en god vej. Du kan blive så tungsindig, at det nærmer sig en depression. Eller det kan være blevet til en depression. Nogle gange bliver det hele for meget og forkert i for lang tid. Med en psykolog ved din side får du en trænet samtalepartner, der også er i stand til at afklare, om der er tale om en depression eller ej. Et menneske som er der for din skyld og som du ikke har de almindelige sociale relationer til. Det giver en frihed og tryghed til at sætte ord på de tanker og følelser, som normalvis kan synes for sårbare at nævne for andre. Eller blot for en selv.
Den gode vej ud af problemerne, kan være at definere et formål med dit liv, så du kan blive klar over dit livs store ”hvorfor?”. For når vi nu står op den ene dag efter den anden, og det hele alligevel ender med at vi dør, så er det klare livsformål ganske vigtigt som modvægt og som glæde i hverdagen.
I den psykologiske samtale tillader vi at lade den slags emner fylde i vores samtalerum. Vi opfatter dem som legitime og forståelige spørgsmål, der netop er menneskelige og almene. Udfordringen ligger i, at der ikke er en færdig skabelon for at finde din egen unikke mening med livet. Det er netop i kraft af din individuelle proces, at du kan finde det, der kan være meningsbærende for netop dig. Altså dit ”hvorfor”. En psykolog har både den menneskelige erfaring og en specialiseret viden om mennesket, der gør en forskel i den proces.
Oplever du over tid et meningstab kan det skyldes, at du er i livsomstændigheder, som grundlæggende set ikke er til at trives i. Det kan være deciderede destruktive forhold. F.eks. et parforhold hvor du oplever at blive udnyttet eller nedværdiget, eller et arbejdsliv hvor du konstant er i et voldsomt arbejdspres med umulige krav og vedvarende oplevelser af magtesløshed.
Men det kan også være, at der er ”gået leverpostej i det hele”. Et udtryk mange kan nikke genkendende til. Så meningstabet kan være forårsaget af den sammenhæng du er i. Det kan også skyldes, at nærværet med det, der faktisk er godt og vigtigt, ikke er til stede. Begge dele kan vi arbejde med i den psykologiske samtale.
I en samtale med en psykolog kan du blive lyttet til og forstået – forstå dig selv og finde din mening med livet.
Denne artikel er skrevet af psykolog Michael Ulrich
Relaterede Indlæg
ADHD og søvn
I denne artikel kan du blive klogere på forholdet mellem ADHD og søvn. 5 hurtige...
Angst for at fremlægge
Det er helt normalt at være nervøs når man skal fremlægge eller præsentere...