Få hjælp til at håndtere krisen og berolige dit nervesystem
Coronakrisen aktiverer svære følelser og kan give en masse stress. Psykologer er professionelle i at berolige dit nervesystem.
Det er en overvældende og udfordrende tid vi lever i. Mange oplever corona-krisen som et chok.
På kort tid er Danmark og dagligdagen, som vi kender den lukket ned. Normale vaner og adfærd ændres brat.
Vi skal meget hurtigt indlære ny adfærd. Der foregår en massiv aflærings og indlæringsproces på kort tid. Det stresser nervesystemet.
Der er generelt en oplevelse af kontroltab forbundet med krisen. Krisen rykker ved vores basale holdepunkter. Vores helbred, vores sociale liv, jobsituation og økonomi. Vi kan opleve en generel uvished og usikkerhed. Vi kan føle os isolerede og ensomme.
Mange oplever angst. Angst for sygdommen. Angst for fremtiden. Angst omkring økonomi. Angst for at dø. Angst for at dem vi elsker, skal blive syge og dø. Har vi pårørende som er syge og sårbare, er vi typisk endnu mere bange.
Tankemylder, stress, kontrol, uvished og angst
Der kan være tankemylder og stress. Når vi oplever kontroltab, uvished og angst, går vi typisk ”op i hovedet” og bliver opslugt af tanker om fremtiden. Vi forsøger at forstå, regne ud og planlægge i forsøget på at få kontrol tilbage. Det er der også ressourcer i.
Men når du er opslugt af tanker hele tiden, er du ikke i nuet. Du går vi glip af den grundlæggende følelse af ro og okayhed, som findes her og nu, når du er nærværende.
Krisehjælp handler derfor om at få dig lidt ud af historierne oppe i hovedet og ned i kroppen. Du lærer at forbinde dig med feltet af ro i nuet. Det beroliger dit nervesystem. Kroppen og dens sanser er din direkte forbindelseslinje til nuet.
Find ro og tryghed indeni
Vi har nogle ressourcer inden i som vi skal bruge i kriser. Krisehjælp handler om at lære at forbinde dig med disse ressourcer og den følelse af velvære, ro og tryghed der findes i dig, uanset hvad livets ydre omstændigheder byder på.
Få ro i følelserne
Under en krise, som den vi oplever nu, møder vi mange stærke følelser. De kan dukke op som perler på en snor. Afmagt, fortvivlelse, ensomhed, utilstrækkelighed, opgivenhed for bare at nævne nogle. Vi kan føle os fangede og isolerede derhjemme. Der kan være en oplevelse af ”No way out”.
Vi kan også blive konfronteret med følelser i os selv, som vi måske tidligere har flygtet fra. Vi kan ikke længere aflede os selv ved at storme ud til diverse aktiviteter og er derfor tvunget til at se os selv og vores følelser i øjnene.
Den lyserøde elefant
Under en krise er vi ofte optaget af at forsøge at slippe af med svære følelser og tanker. Vi vil bare have dem til at gå væk. Vi vil have det normalt og godt igen. Vi har dog opdaget inden for psykologien, at vi ikke kan slippe af med tanker og følelser. Når vi prøver, forstærker vi dem.
Ligesom hvis du fik til opgave ikke at tænke på en lyserød elefant resten af dagen. Så ville du tænke rigtig meget på en lyserød elefant. Meget mere end hvis du aldrig havde fået den opgave.
Sådan er det med alle følelser og tanker. Hvis du ikke vil være usikker, bliver du usikker over at være usikker, og så har du forstærket følelsen. Hvis du ikke må være bange, bliver du bange for at være bange.
Så det gælder om at gå den anden vej og lære at møde følelserne med forståelse, accept og nærvær. Sådan falder de til ro. Der findes indenfor kognitive terapi og mindfulness nogle konkrete værktøjer til dette.
Denne artikel er skrevet af Camilla Bruun som er ekspert i krisehjælp i København. Se hendes profil her. Eller ring på 2118 3436. Der er flere psykologer der kan hjælpe med stress og angst i både Aarhus og København. Se under den enkelte by og vælg stress eller angst for at se specialisterne.