Følelse af skam
Har du en følelse af at være tynget? Har du følt dig forlegen, ydmyget eller krænket? Har du en mindre selvfølelse og selvværd? Er du måske kommet dertil, hvor negative tanker om dig selv dominerer? At du ikke er god nok, og at de andre er klogere/pænere/dygtigere end dig. Måske føler du en form for tomhed, eller at du er i et lidt mørkt hul? Måske har du også en oplevelse af, at du er værdiløs?
Skam er en sammensat følelse, der er svær at sætte ord på. Vi ved, at skam findes i en række psykiske lidelser som lavt selvværd, depression, angst og spiseforstyrrelser. Men skam er også en del af mobning, selvmord, seksuelle overgreb, vold og misbrug. Vi føler alle skam på et tidspunkt i livet, men holder følelsen ved, og påvirker den, hvad man gør og ens sociale liv, så er det vigtigt at stoppe op og få hold om det. Den her artikel giver forskellige værktøjer til, hvad du kan gøre, hvis du føler skam. Der er en række øvelser og også link til et gratis kursus, der måske kunne være interessant for dig. Du kan hoppe til det senere i artiklen, men inden vil vi forklare nærmere om skam og årsagen samt se på testene, der kan give indikation på, hvor påvirket du er.

Pinlighed, skyld og skam
Følelsen af skam er, når vi har en oplevelse af, at andre ser negativt på os som person. Vi kan ikke styre, hvordan andre mennesker ser på os, for eksempelvis om de kaster et negativt blik på os. Når vi bliver udsat for, eller forestiller os, at andre set på os med et negativt blik og udstiller os på en måde, vi ikke ønsker – så kommer følelsen af skam.
Følelsen kommer selvom vi faktisk ikke altid ved med sikkerhed, hvad andre tænker om os. Så vi kan gøre noget pinligt og føle skyld på grund af vores handlinger. Men det er når andres blikke kastes på os, at vi føler skam. Og alene forestillingen om, at de kan gøre det er nok til, at vi bliver skamfulde. Skam vil knytte sig til vores identitet. Det kan eksempelvis være tanken om, hvad ens mor eller far ville tænke om, hvad man gør, selvom de ikke er til stede. Bare det, at du forestiller dig, hvad de ville tænke om dig kan være nok til at føle skam og så kommer tankerne. Er jeg nu god nok? Og måske senere; er jeg nok værd som menneske? Hele oplevelsen af at være mindre værd end folk omkring en skaber skam og bringer derfor hele vores selvværd og identitet på spil.
Årsager til skam
Vi er ikke født til at være skamfulde. Årsagen til mere permanent skam kan opstå på grund af dårlige oplevelser i barndommen, traumer og ulykkelige begivenheder i livet. Negativ opdragelse fra forældre eller fra en arbejdsplads. Men skam kan også komme til syne efter en afvisning, for meget kritik eller bebrejdelser.
Når vi taler om årsagen til skam, er det vigtigt at skelne mellem, at du måske har gjort en handling, sagt noget eller lever på en bestemt måde, og så også selve følelsen af skam. Det er ret oplagt, at nogle føler sig mere skamfulde end andre over de samme handlinger. Derfor handler det sjældent om selve det, man selv har gjort.
Skyld og skam er også det, der får os til at tænke os godt om, passe ind i samfundet og behandle andre godt. Skyld og skam er en del af det at være menneske, medmindre man er psykopat eller usædvanlig egoistisk. Når det har den rette plads, er det mere at se som en sund bekymring.
Hvor påvirket af skam er jeg?
Når skam tager overhånd kan det give angst, depression og kan ses på selvværdet. Har du følelsen af skam, bør du tage denne test for selvværd.
Testen giver et godt indblik i mange af de symptomer, som kommer som følge af skam. Skam, der har taget overhånd, sætter sig nemlig på selvværdet. Selvværdstesten er den bedste indikator på skam.
Har du haft skamfølelse, og synes du lidt, du er havnet i et mørkt hul, bør du, for en sikkerhedsskyld, også se om der er tegn på depression. Du finder testen om depression her. Viser testen, at der er tydelige tegn på depression, bør du opsøge din praktiserende læge.
Værktøjer til at håndtere skam
Tal med andre om det.
Det er et helt centralt råd særligt i forbindelse med skam. Da skam er forestillingen om andres syn på os eller deres kritik, er det at tale med andre om det en oplagt måde at håndtere skam på. Når du taler med gode venner eller familie, vil de dele, hvordan de ser verdenen, og hvordan de oplever andres syn på sig selv. De kan måske endda også dele historier, hvor de selv har følt skam.
Når du taler med andre, så planlæg det gerne. Advar dem gerne du vil tale med, så det ikke kommer som en overraskelse. Skam er et svært og tungt emne at tale om. Sørg for, I kan tale uforstyrret fra mobiler og børn. I starten af samtalen fortæller du, om du gerne vil stilles spørgsmål eller have gode råd. De fleste samtaler vil forløbe bedst, hvis du har god tid til at fortælle om dine oplevelser med skam, og at dem du taler med, så stiller spørgsmål til dig i lang tid, inden de kommer med deres personlige råd. Gode råd kan være gode, men det er ikke altid, de passer til andre end en selv.
Lev dit eget liv
Når skam fylder mest, vil du prøve at gøre ting, der undgår skammen. Du foretager karrierevalg, uddannelse og vigtige valg ved at prøve at minimere skammen. Du prøver eksempelvis at præstere, så du tænker din far vil blive stolt eller gøre alt, hvad der er muligt for, at din mor vil tænke, du selv er en god mor. Eller du vil tage i fitnesscenter for at blive så slank som alle billederne på Facebook og Instagram.
Når du gør det, begynder du at leve efter andres værdier og normer for, at de ikke skal se negativt på dig. Når det sker, begynder skammen, tomheden og meningsløsheden at brede sig.
For at modgå det, skal du leve efter de normer og de værdier, du finder, er de vigtige i livet. Du skal finde styrken, ikke I andres blik, men mere ud fra dit eget liv. For at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig, er det vigtigt, du gør som beskrevet ovenfor; tale med andre. Det er i samtalen med andre, at du kan blive klogere på, hvad der betyder mest for dig og dermed få styrket den fortælling om dig selv. Du er mere og bedre end andres kritiske blikke.
Gør noget godt for sig selv
Måske har du tanker om, at du ikke fortjener at have det godt? Skam kan vise sig som modstand mod at gøre noget godt for sig selv. Og når du prøver at gøre noget godt for dig selv, så er det som om både tanker, og krop stritter imod. Det kan være svært at overvinde, men gør som trin 1 og lav et par af øvelserne, der vises nedenfor og gør umiddelbart derefter noget, du godt kan lide. Beløn dig selv. Det kan være at tage et langt varmt bad, gå en tur et smukt sted i naturen eller gå ud at spise med nogle gode venner.
Gør det langsomt til en vane at gøre noget godt for dig selv, selvom kroppen stritter imod.
Spis sundt og få din motion
Skam kan også betyde et øget forbrug af alkohol og slik som trøst. Det er uheldigt. Hvis dit blodsukker drøner op og ned, kommer du følelsesmæssigt let i en bølgedal, hvor du bliver lidt smådepressiv.
Har man den følelse, får skammen lidt tag i en. Løsningen er at spise sundt. Sund mad i forhold til skam er at spise mere grønt og undgå færdigretter. Du kan læse mere om god mad her.
Motion er et super godt middel mod dårligt humør og nedtrykthed. Motion fjerner effektivt stress og frigiver stoffer, der gør, du kommer i bedre humør. Det er svært at tage sig sammen til at bevæge sig, så dyrk noget motion, du synes er sjovt og allerhelst sammen med andre. Du kan læse mere om motions betydning her her.
Øvelser og gratis kursus i bedre selvværd
Når du er skamfuld er det særligt vigtigt at få kontakt til sin krop. Komme ned i den og mærke den. Prøv nedenstående øvelser af og se, om der er nogle, som passer til dig. Måske er det kun et par stykker. Ofte kan det kræve noget træning, og at man laver øvelserne mange gange, før man bliver god til det, og effekten viser sig.
- Vejrtrækningsøvelse
- Afspændingsøvelse
- Stress og tankemylder øvelse
- Fokusskifte øvelse
- Kropsscanningsøvelse og opmærksomhedsøvelse
Øvelserne er fra et kursus i bedre selvværd. Kurset er gratis. Se kurset for bedre selvværd her.
På lignende måde som øvelserne ovenfor, kan det måske være godt for dig at prøve yoga eller mindfulness. Prøv det af for at se om det er godt for dig.
Professionel hjælp
Det er svært at håndtere skam selv, men heldigvis er terapi godt til at håndtere skam. Skam er ret oplagt at gå til psykolog med, da det kan behandles med terapeutiske samtaler af dem, der er specialister i skam. Psykologer kan være med til at give et præcist billede af din skam, og hvad der specifikt skal gøres, før den finder sin rette plads. Har ovenstående råd ikke haft effekt eller ikke tilstrækkeligt nok, så kan terapi være den bedste gave til dig selv, da den giver bedre selvværd til at stå imod skammen.
Læs mere om lavt selvværd her.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Fokusskifte øvelse
Sæt dig til rette. Mærk den venstre fod. Hvordan har den det? Er den lidt...
Lektion 20: At finde mod når selvværdet er lavt
I dag skal du sætte fokus på at finde dit mod frem, da det er dit mod, der...