Skal I blive sammen eller er det bedst at gå hver til sit? Parterapi hos psykologen kan hjælpe jer til den rigtige beslutning. Her kan du læse mere om årsager til behov for parterapi og hvad I kan få ud af terapien.

 

Hvad kan give anledning til parterapi?

I er formodentlig holdt op med at snakke om det, der er vigtigt i livet – og koordinerer blot jeres dagligdag. Eller når I prøver at tale om jeres problemer, falder I ind i det samme spor og gentager jer selv og kommer ingen vegne. Det kan være, at jeres følelser for hinanden er slidte, eller I har stor passion for hinanden, men jalousien driller jer. Måske har der været utroskab og mistillid, eller en følelse af fremmedhed har ramt jer. Måske skændes I bare alt for meget. Og så er der jo børnene… så kan det reddes, skal det reddes… Der er kort sagt mange grunde til at gå i parterapi, men fælles er ønsket om at komme videre på en god måde.

Hvad er parterapi hos en psykolog?

Parterapi danner en anderledes ramme omkring jeres kommunikation og giver grobund for at kærligheden kan udfolde sig på ny. Det er jeres mulighed for at få uddybet jeres tanker, spørgsmål og svar. Psykologer laver parterapi på forskellig vis, hvor nogle anvender rådgivning, nogle sætter jer til at tale direkte til hinanden i en styret form og nogle interviewer jer hver især, mens den anden lytter. Parterapi er en kraftfuld ting, da der er så mange følelser involveret, og ofte sker der forandringer i løbet af kort tid imellem samtalerne. Det kan være, at I sammen med jeres psykolog finder ud af, at det er godt for en eller jer begge to at have et individuelt forløb ved siden af. Dette vil næsten altid være med en anden psykolog. Det kan eksempelvis være nødvendigt, hvis én af jer har en depression eller noget med fra sin fortid, som driller parforholdet i nutiden. Der er også mange psykologer, der giver hjemmeopgaver for – ofte nogle I har været med til at lave og som giver jer et andet fokus i dagligdagen, end det I plejer at have.

Hvad får I ud af at gå i parterapi ved en psykolog?

I får mere viden om jer selv og hinanden og om de mønstre, der kendetegner jeres parforhold. Mange par er kede af, at de ikke henvendte sig noget tidligere, da kærlighed kan gøre voldsomt ondt, og man kan komme forbi det sted, hvor det er muligt at få tillid til hinanden igen. En parterapi forøger jeres chance for at komme videre sammen eller at vide, at det er rigtigt at jeres veje skal skilles. Selv om I ikke er blevet enige om ting eller ser dem på samme måde, kan I efter et forløb bedre tage vare på jer selv og hinanden. I har sikkert besluttet at være mere varsomme med at få plejet jeres parforhold og ved noget om hvordan, så I bliver nogle mere glade mennesker.

Har du lyst til at få en samtale med en psykolog, der er specialist så ring til hovednummeret i enten Århus og København og den ansvarlige leder, som er uddannet psykolog, vil finde en psykolog der passer til dig.

Er jeres problemer i parforholdet også koncentreret omkring sexlivet kan det være en fordel at gå til en psykolog der også er sexolog – læs mere her.

Parterapi video