Fødselsdepression – Når babyglæden lader vente på sig
Graviditet og fødsel betragtes ofte som glædelige begivenheder, men for nogle kvinder kan disse perioder være præget af følelsesmæssige udfordringer, herunder depression.
Selvom kilderne kan variere viser forskning generelt set at fødselsdepression er en relativt almindelig tilstand der påvirker en betydelig del af nybagte mødre. Derfor er det vigtigt at forstå de potentielle symptomer på depression under graviditet og efter fødsel for dernæst at kunne identificere og takle dem effektivt
Nogle almindelige symptomer på depression inkluderer:
- Tristhed og nedtrykthed: Vedvarende følelse af tristhed, selv uden åbenlys årsag
- Mangel på glæde: Tab af interesse eller fornøjelse i aktiviteter som man ellers tidligt har nydt
- Ændringer i appetit eller søvn.
- Koncentrationsbesvær, svært ved at fokusere, huske ting eller fx træffe beslutninger
Det er vigtigt at understrege at nogle af disse symptomer et godt stykke hen af vejen er normale i forbindelse med at være blevet forældre og det er ganske naturligt at der sker ændringer i f.eks søvn og appetit. Ligesom glæden og kærligheden til den lille nye også er noget der i nogle tilfælde skal opbygges og næres. Nogle kvinder kan dog opleve en enorm skyldfølelse over ikke at kunne føle den forventede glæde ved moderskabet eller denne glæde bliver overskygget af bekymringer om deres evne til at være en god mor. Disse følelser er ofte meget skamfulde og kan forværre symptomerne på depression og skabe en følelse af at være alene.
Følelser omkring barnet:
Barnets ankomst kan være en kilde til både glæde og udfordringer for kvinder som kæmper med depression under graviditet eller med fødselsdepression. Nogle kvinder kan opleve skyldfølelse over ikke at kunne føle den forventede glæde ved moderskabet eller som nævnt tidligere bekymre sig om deres evne til at være en god mor. Disse følelser kan forværre symptomerne på depression og skabe en følelse af isolation.
Potentielle årsager til fødselsdepression:
Flere faktorer kan bidrage til udviklingen af fødselsdepression, herunder hormonelle ændringer, ændringer i livsstil samt psykologiske eller emotionelle faktorer som tidligere psykiske problemer, stress eller en svær fødselsoplevelse.
Behandlingsmuligheder:
Støtte og behandling er afgørende for kvinder der lider af depression under graviditet eller fødselsdepression: Nogle effektive behandlingsmuligheder inkluderer samtaleterapi til at hjælpe kvinden med at håndtere de depressive symptomer og udvikle bedre copingstrategier. Herudover kan støttegrupper som fx mødregrupper være en stor hjælp til heling. For mange kan medicinering være hjælpsomt og for alle kan støtte fra familie og venner være altafgørende.
Afsluttende tanker:
Depression under graviditet og efter fødslen er udbredt, men der er hjælp til rådighed. Hvis du, eller nogen du kender, oplever disse symptomer er det vigtigt at søge støtte og behandling så tidligt så muligt. Jo før der tages hånd om symptomerne med støtte og intervention jo hurtigere er det muligt at komme sig og nyde moderskabet og mærke babyglæden.
Det er også vigtigt at bemærke at fødselsdepression ikke kun påvirker mødre. Nogle fædre og partnere kan også opleve depressive symptomer efter fødslen. Derfor ses der heldigvis også en stigende fokus på dem i vores sundhedssystem selvom det fortsat primært er moderen der er tilbud til.
Denne artikel er skrevet af psykolog Maria Adamsen.
Relaterede Indlæg
Fødselsdepression hos mænd
At være kommende far Alle, der står foran at blive forældre, har oplevet, at de...
Fødselsdepression – Når babyglæden lader vente på sig
Graviditet og fødsel betragtes ofte som glædelige begivenheder, men for nogle...