
Vinterdepression
Vinteren betyder for mange at et mørke sænker sig i mere end én forstand. Vi mennesker stræber ofte efter kontrol og stabilitet i vores liv – og ikke mindst i måden vi selv fungerer på i vores hverdag. Vi planlægger ofte uger og måneder ud i fremtiden, ud fra en grundlæggende antagelse om at vi vil have energi til møde op og håndtere en bestemt opgave eller situation på det tidspunkt. Måske derfor kan det medføre tendens til irritation og selvkritik, når der går ged i præstationskurven. Når noget gør at man mangler energien og motivationen – og det bliver svært at indfri egne eller andres forventninger uden at presse sig selv. Det kan selvfølgelig skyldes mange ting, herunder fx arbejdsmæssig eller emotionelt belastning. Men for nogle hænger det sammen med noget langt uden for vores kontrol, nemlig fordelingen af mørke og lyse timer på et døgn.

Tegn på en vinterdepression
Det er helt almindeligt at man mærker et lavere energiniveau, når de mørke måneder rammer, og måske også en mystisk trang til købe et uendeligt antal lyskæder. Men ifølge sundhed.dk påvirkes 5-10% af os så meget, at det kan kategoriseres som en grad af det, der kaldes vinterdepression – og for nogen er svære depressive symptomer et tilbagevende mønster, hver eneste år. Ifølge det britiske NHS er der mere end 12 millioner mennesker i det nordlige Europa årligt af vinterdepression (på engelsk seasonal affective disorder)
Tegnene på vinterdepression ligner symptomerne på en almindelig depressive symptomer, herunder nedtrykthed og tab af interesse i gøremål (se mere om depressionssymptomer her). Det ses ofte at man har lavt energiniveau og et behov for at sove meget, herudover trang til at overspise – og at man trækker sig fra det sociale.
Det kan være svært helt præcist at sige hvad en vinterdepression skyldes. Men man mener at hjernens funktion påvirkes af det manglende dagslys. Når de mørke timer bliver flere, øges hjernens produktion af melatonin: det gør din krop træt og du har derfor mindre energi. Derfor forbindes vinterdepression, udløst af de mange mørke timer, med en overproduktion af melatonin. Det er nok en forsimpling at sige at det udelukkende handler om en melatonin, men sammenhængen viser at hjernens balance skubbes til og det har som regel konsekvenser for dit mentale velbefindende.

Hvad kan du gøre for at få vinterdepressionen til at blive lettere?
Den gængse anbefaling er selvfølgelig at følge de almene gode råd for at understøtte dit funktionsniveau, herunder spis sundt, bevæg dig og vær sammen med andre. Derudover kan man sørge for at få tilstrækkeligt lys, fx gennem lysterapi og være opmærksom på om man får vitaminer nok gennem sin kost. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan det være en god idé at søge hjælp fx hos en psykolog.
En psykolog kan ikke ”quick-fixe” din vinterdepression, men du arbejde med forskellige strategier til at håndtere din situation for at undgå forværring og forebygge fremtidige episoder.:
- Det kognitive: du kan få hjælp til at arbejde med dine tankemønstre, så negative tanker ikke forværrer din tilstand.
- Selvomsorg: Det kan være meget nemmere at tage vare på andres behov and egne, derfor kan det have god effekt at få støtte i at identificere og respektere dine behov.
- Accept: Accept betyder ikke at du skal acceptere at have det dårligt, men i stedet at man arbejder med at afstemme sine forventninger. Så du ikke fokuserer overdrevet på det, du ikke kan ændre, men i stedet bruger kræfterne, der hvor du kan opnå en positiv effekt.
I svære tilfælde er det også altid en god idé at kontakte egen læge. Udover at vurdere om medicinering er nødvendig, vil lægen journaliserer dine symptomer, evt. forværring og fremskridt, så et mønster træder frem, hvis det viser sig igen ved de følgende år.
Er du i tvivl om du har det ”dårligt nok” til at opsøge og få gavn af samtaler med en psykolog, så kan du læse vores artikel om hvornår man går til psykolog. Vi vil altid gerne hjælpe og det er uforpligtende at kontakte psykologhuset for at høre mere.
Relaterede Indlæg
Depression pårørende
Det er hårdt på mange måder, at se til, når ens nærmeste har det svært i livet....
Psykologbehandling af mænd
Er du mand, og har du en følelse af afmagt, frustration og nedtrykthed eller...