Føler du dig udmattet og distancerer du dig følelsesmæssigt i forhold til andre mennesker? Er dit selvværd og din ydeevne blevet dårligere? Måske lider du af udbrændthed. Det findes der råd for og behandling hos en psykolog kunne være en del af løsningen.

Hvad er udbrændthed?

Udbrændthed kan betegnes som en speciel type af svær stressbelastningstilstand som relaterer sig til arbejdslivet. Tilstanden har karakter af en kronisk oplevelse af fysisk og følelsesmæssig udmattelse som følge af langvarig stressbelastning og selvinvestering.

Udbrændthed er ikke noget, der opstår pludseligt fordi man har haft travlt eller været for belastet i en afgrænset periode. Det er en tilstand, som udvikler sig langsomt over flere år med for stor belastning eller for stor investering af sig selv i forhold til hvad man har fået igen. Samtidig er denne tilstand væsentligt mere alvorlig og gennemgribende end en ”almindelig” stressbelastning, og vejen tilbage er tilsvarende længere.

En anden forskel på udbrændthed og stress er, at stress ofte omhandler en persons evne til eller muligheder for at navigere og regulere i forhold til ydre stressfaktorer. Udbrændthed omhandler i højere grad en persons langvarige personlige og følelsesmæssige investering i sit arbejde og de opgaver eller mennesker, det drejer sig om. Også derfor ses udbrændthed især hos mennesker i omsorgserhverv, hvor man over for lang tid har givet for meget af sig selv for at hjælpe og være noget for andre. Udbrændthed kan dog opstå indenfor alle arbejdsområder.

Tre karakteristika er centrale i udbrændthed:

  • Følelsesmæssig udmattelse
  • Følelsesmæssig distancering i forhold til andre mennesker
  • Dårligere selvværd og ydeevne i forhold til udførelsen af arbejdet

Årsager til udbrændthed:

Man bliver ikke automatisk udbrændt af at være engageret og investeret i sit arbejde. Dette kan ligeså vel give energi og trivsel. Udbrændthed kan betragtes som resultatet af en ubalance, der opstår hvis ens engagement og investering over længere tid ikke modsvares med tilsvarende/ønskede resultater af indsatsen. Fx hvis man oplever, at de mennesker, man forsøger at hjælpe ikke profiterer af hjælpen. Det kan også handle om, at der i de arbejdsmæssige rammer ikke findes de rette ressourcer og opbakning til at støtte og effektuere den indsats, man yder som medarbejder. Fx hvis man er for få hænder om et for stort stykke arbejde eller hvis der fra ledelsen udstikkes nogle politikker for arbejdsgangene, man værdimæssigt har svært ved at stå inde for.

Forskellige andre arbejdsmiljømæssige faktorer kan desuden bidrage til den ubalance, der resulterer i udbrændthed, herunder bl.a. balancen mellem arbejdsliv og privatliv.

Hvordan føles udbrændthed?

Hvis du er, eller er ved at blive udbrændt, kan du måske genkende dig selv i det følgende:

  • Du oplever en gennemgående følelse af opgivenhed i forhold til dine arbejdsopgaver og deres effekt.
  • Engang følte du en stort og ægte engagement for dit arbejde. Nu føles dette engagement nærmest fladt og udslukket.
  • Oprindeligt kærede du dig dybt om de mennesker, du arbejdede med. Nu oplever du at du gradvist er blevet mere og mere ufølsom og kynisk i forhold til dem – og du er faktisk helst fri for at skal have med dem at gøre.
  • Engang var du en yderst ansvarsfuld, pligtopfyldende, samvittighedsfuld og effektiv medarbejder. Nu kan du have meget svært ved at præstere bare på et ”ordentligt” og tilfredsstillende niveau.
  • Du har svært med at se en mening med og værdi i det, du laver. Også i det, du tidligere netop fandt meningsfyldt, udfordrende og interessant.
  • Du føler ikke, du har mere tilbage at give af dig selv.
  • Din følelse af at være noget værd er faldet drastisk.
  • Du er nærmest mere træt når du vågner end da du gik i seng.
  • Du oplever forskellige fysiske symptomer som fx hovedpine, kvalme, svimmelhed, ændret appetit og hyppigere sygdom end normalt.
  • Du er måske begyndt at bruge mad, alkohol og/eller medicin som en form for selvmedicinering.
  • Du har efterhånden svært ved at føle glæde med noget som helst.
  • Med andre ord: du er gået fra at brænde dybt og inderligt for dit arbejde til simpelthen at brænde ud i det.

Hvordan behandles udbrændthed ved psykolog

Udbrændthed kan afhjælpes med bl.a. samtaleterapi. Er man først blevet udbrændt for alvor, kan vejen tilbage være lang – dog ikke håbløs. Men af samme årsag er det naturligvis bedst at begynde at forebygge og ”vende skuden”, hvis man kan se, at man er på vej ud af dette spor. Også her er samtaleterapi effektivt.