Sygdomsangst
Sygdomsangst er en angst for at være eller blive alvorlig syg, selvom der ikke umiddelbart er tegn på det. Det er også en situation hvor du måske ikke oplever at blive taget alvorligt, eller der bliver talt ned om dig. Alle oplever sygdom i deres liv og det er normalt at bekymre sig. Men tager bekymringen over så den påvirker dit arbejde eller dit sociale liv, har angsten for at blive syg vokset sig så stor at det er en lidelse.
Man anslår at 0,5% til 1,3% af befolkningen har sygdomsangst. Altså ca. 1 ud af 100 danskere oplever sygdomsangst. Det svarer til ca. 50.000 danskere.
Det er altså en forholdsvist forekommende tilstand, og undersøgelserne viser da også at omtrent 5% af patienterne, der opsøger den praktiserende læge, har denne angst for sygdom.
Sygdomsangst symptomer
Hvis du har sygdomsangst vil du hele tiden være optaget af din sygdom eller at du vil blive alvorlig syg. Små fysiske tegn tolkes som mere end det de burde give anledning til. De sygdomme man er bekymret for, eller alvorligheden af sygdommen kan ikke ses af lægen. Angsten rettes ofte mod en eller to organer. Sygdomsangst kaldes også for hypokondri. Et ord som der er forbundet noget negativt med – læs mere om det nedenfor. Hvis du har sygdomsangst ser lægen efter om små tegn eller følelser bliver set som meget farlige, at du er meget opmærksom på dit helbred og let kommer i alarmberedskab når der viser sig nogle tegn på sygdom. Du vil have svært ved at blive beroliget af lægen eller negative prøvesvar. Du vil ofte checke dit helbred. Måske er der personer eller steder du prøver at undgå fordi du er bange for de eller det vil gøre dig syg. Sygdommen fylder i dine tanker og du har svært ved at slippe tankerne, og måske bruger du meget tid på nettet til at læse om sygdommen. I det hele taget ender lidelsen med at være så belastende at den påvirker dit arbejde eller sociale liv.
Da det er normalt at bekymre sig ved sygdom, sygdom kan jo være alvorligt og livstruende, er det svært helt at vurdere hvornår der er tale om decideret hypokondri. Samtidigt viser personer med hypokondri også tegn på andre lidelser som generel angst, depression, panik angst eller OCD. Har du angst for sygdom er det værd at vurdere i hvilken grad du har symptomer på nogle af disse lidelser også. Du finder test om generel angst her, depression her og panik angst her.
Hvis du ikke allerede har haft en samtale med din læge, er det vigtigt du får gjort det uanset om du tænker lægen ikke kan følge dig. Dels skal der checkes for eventuelle andre sygdomme og der skal også ses på i hvilken grad din trivsel er påvirket.
Hvorfor beskrives sygdomsangsten som overdreven?
Selvom sygdomsangst er en forholdsvis forekommende angst lidelse, er hypokondri og sygdomsangst en stigmatiserende betegnelse – man bliver sat lidt i bås. Officielt betegnes angsten som overdreven og tilgangen fra den praktiserende læge kan uvilkårligt også bære præg af det. Når der ikke er større somatiske, fysiske, tegn på sygdommen kan du derfor have svært ved at blive taget helt så alvorligt som du kunne ønske. Lægen har en opfattelse af at du ikke fejler noget, og du har måske en opfattelse af ikke at blive taget helt alvorligt nok.
Hvad gør jeg selv hvis jeg har angst for sygdom?
Til en start skal du ikke fokusere på om angsten er reel eller overdreven. Du skal heller ikke prøve at gemme den i et mentalt skab eller tale den ned i jorden med positive tanker. Chancen for det lykkedes er ikke stor. Det er kun lettere for andre at sige du skal gøre det – måske kommer de med ”tag dig sammen” vrøvlet. Du skal heller ikke fokusere på om du nu i virkeligheden er syg eller ej. I stedet skal du i starten prøve at komme over ens med angsten og dæmpe den. Så er den lettere at håndtere og den skal finde sin plads. Angsten er jo helt reel og et problem i sig selv. Det uanset om sygdommen er nok så reel – symptomerne på angst er lige så svære og fysiske uanset hvad. Så hold de to ting adskilt.
Nogle af nedenstående øvelser kan hjælpe dig når tankerne begynder at myldre. Det er vigtigt du tager øvelserne på forkant, har angsten først godt fat er den svær at have med at gøre og abstrahere fra.
- Prøv øvelsen Vejrtrækningsøvelse.
- Prøv øvelsen Stress og tankemylder øvelse.
- Prøv øvelsen Fokusskifte øvelse.
- Prøv øvelsen Kropsscanningsøvelse og opmærksomhedsøvelse.
Angst trives i et usundt legeme. Derfor, sørg for at spise sundt og få din motion selvom det er nok så svært. Vi ved det virker mod angst – og så virker det på et hav af andre somatiske lidelser. Du kan læse mere om mad mod angst her, og angst og motion her.
Vær opmærksom på hvornår du er stresset og undgå de situationer. Får du en behandlingsplan af læge eller psykolog så følg den.
Hvad er årsagerne til sygdomsangst?
Årsagerne er forskellige fra person til person. Nogle af årsagerne kan være:
- Du er som udgangspunkt meget bekymret
- En krise tidligere i livet har givet meget stress
- Du har været misbrugt
- Du har som barn oplevet at en af dine forældre eller primære omsorgspersoner har været alvorligt syg
- Du har været alvorlig syg som barn
- Du bruger meget tid på nettet til at læse om sygdomme
Konsekvensen af sygdomsangst
Ubehandlet sygdomsangst kan give:
- Problemer i familien eller partner da du bruger meget tid på sygdommen, det vil også frustrere andre
- Du bliver mindre effektiv på arbejdet, da du ikke kan koncentrere dig på samme måde fordi tanken om sygdom fylder
- Mister du dit arbejde kan det betyde økonomiske problemer
- Måske bliver du endda ikke i stand til at gøre daglige gøremål fordi du hele tiden har fokus et andet sted
- Sygdomsangst kan i sig selv være grobund for andre sygdomme. Generaliseret angst, OCD eller depression.
Professionel hjælp
Din læge vil vurdere hvad der er godt for dig. Samtaler, øvelser og evt. medicin kan være en del af fremgangsmåden. Føler du ikke det hjælper, eller vil du være anonym, kan det være en fordel at søge hjælp ved en psykolog. En psykolog kan afklare hvordan din angst specifikt ser ud, og hvilke redskaber du skal bruge. Psykologens værktøj er terapi, og hvis du er ramt af en let eller normal grad af sygdomsangst, som i øvrigt kan føles meget voldsomt og have alvorlige konsekvenser, så kan behandlingen bestå af bl.a. kognitiv adfærdsterapi. Det afgøres ud fra din situation og hvad der virker for dig.
Du kan læse mere om angst her.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Angst for at miste
Få ting i livet er så skræmmende som tanken om at miste dem man holder af. Det...
Angst behandling med ACT terapi
Om psykologbehandling med Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Mange mennesker...