Forholdsangst
Er du angst for at gå ind i eller være i forhold? – giver det anledning til bekymringer eller tankemylder om, hvad der kan gå galt i forholdet?
Relationer betyder alt for vores selvopfattelse, og parforhold er ofte det, der fylder mest i vores liv, så derfor er det sundt med en grad af bekymring. Det er bekymringerne, der får os til at opføre os ordentligt og tale godt sammen. Det er bekymringerne, der til stadighed holder fokus på, at parforholdet skal plejes og passes. Så det er ok at være en lille smule angst eller bekymret for at gå ind i eller være i et parforhold. Du kan læse mere om bekymringer og angst her.
For nogle tager bekymringerne over og får mere karakter af angst, og så bliver det til et problem på to måder. Når angsten betyder, at man slet ikke tør gå ind i relationen og forholdet, og/eller der kommer angst i forholdet.
Angst og forhold
Undersøgelser viser, at hvis du har angst, så påvirker det forholdet negativt. Dels påvirker det din egen trivsel, dels påvirker det din partners opfattelse af forholdet negativt. Det har det også med at smitte. Lige så godt humør smitter, smitter angst også og giver stress til den anden.
Hvis du har rigtigt meget angst, kan det have karakter af generaliseret angst – det kan du tage test af her. Er det tilfældet, er det vigtigt, du taler med din praktiserende læge. Har du kun få symptomer, og er det mest stærke bekymringer, så er der dog en række ting, du kan gøre.
Tal sammen
Undersøgelser viser, at god kommunikation i parforholdet uden sammenligning, er den vigtigste faktor i at forklare, hvor godt forholdet fungerer.
Sæt tid af til at tale sammen. Planlæg det og sørg for, at I kan tale uforstyrret. Når I taler sammen så sørg for, at I begge to får mulighed for at tale, og at I skiftes til at sige noget. Tag gerne et emne op ad gangen. Den første gang er det oplagt at tale om din angst. Evaluer altid samtalens form. Altså, hvad skal i tale mere eller mindre om næste gang og ikke mindst, hvordan I skal tale om det.
Der er mange ting at komme ind på, og det er vigtigt i hver især får mulighed for at sætte ting på dagsordenen.
Der er mange forskellige emner at tale om sammen i forlængelse af din nervøsitet eller bekymringer for forholdet: Hvad jeres forskellige behov for selvbekræftelse, hvordan humør og sindsstemning påvirker jeres forhold og kommunikation, og om forandringer er godt eller skidt. Alle emner er vigtige.
Det er vigtigt, du fortæller, hvordan du har det. Du skal altså fortælle om dine bekymringer, og har du angst skal du fortælle det. Hvordan mærker du det? Hvordan kan det måske ses af andre. Hvad står angsten i vejen for. Hvad gør godt for dig, hvad er ikke godt for dig. Kan du måske være konkret omkring, hvad du ønsker, din partner gør, er det fint at få fortalt, men ellers er det fint bare at gå rundt sammen og tale lidt om bekymringerne og angsten sammen.
Har du en fortid, hvor du har været i en relation, der har været skidt for dig, er det naturligt, at det vil påvirke dig. Det vil den anden oftest kunne forstå, og det skal også snakkes om.
Hvis forholdet gør dig syg
Hvis du ikke tør tale om det, og hvis du er i et forhold, som direkte gør dig syg, så skal du ud af forholdet. Det vil samtalerne hjælpe med at kaste lys på. Får du ikke anerkendelse af den anden i forholdet, er det et tegn på, at du skal væk. Det kan være svært at forlade et sted, selvom man ikke er anerkendt hos den anden. Det er det samme som, at det kan være svært for folk at skifte arbejde, hvis de ikke har det godt, der hvor de arbejder. Er forholdet så dårligt, så du bliver syg, og I ikke kan tale om det så forvent ikke, at du bliver set eller forstået. Det kan der sjældent rettes op på.
Ved siden af at tale med din partner om det, kan du tale med venner og familie. Det er svært at tænke selv. Find en god veninde at tale med det om. Sammen kan I undersøge alle dine bekymringer helt ned i de praktiske detaljer.
Angst betyder jeg ikke tør gå ind i parforhold
Det kan være, at du tidligere har været i et forhold, der har været skidt for dig. Det kan være at dine relationer fra barndommen til dine forældre har været dårlige. Der kan være en række årsager til, at du ikke tør gå ind i et forhold. Opskriften er dog lidt som ovenfor. Tal sammen. Og husk også at tale sammen med venner og familie omkring det. Forholdsangst er normalt.
Få behandling
Har din forholdsangst både karakter af angst og bekymring, eller har du en række forhold bag dig, som gør du i dag ikke tør gå ind i forhold, så er det oplagt at vende problemet med en psykolog. Det er et forhold, der er godt egnet til terapi, og derfor er der ingen grund til at lade din angst være ubehandlet. Det kan behandles, og det kan blive bedre. Giv dig selv nogle gode relationer og et godt parforhold.
Du kan læse mere om angst her. Du kan læse mere om parterapi her. En psykolog kan være med til at vurdere, hvad der er passende til din situation.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Forholdsangst
Er du angst for at gå ind i eller være i forhold? – giver det anledning til...
Nervøsitet
Lær din nervøsitet at kende, og lær en række tiltag til hvordan den håndteres og...