Fødselsangst
Angst under graviditeten (prænatal angst), og angst specifikt i forhold til det at føde, påvirker ikke kun trivsel under graviditeten. Undersøgelse (kohortstudie), hvor der er taget højde for depression, tyder også på at forældreskabet efterfølgende bliver stresset hvis mødrene har haft angst. Hvilket igen kan påvirke barnet. Påvirkningen fra angst til situationen efter fødsel, postnatal, påvirkede på alle de stressfaktorer der måles på.
Ud fra mødrenes trivsel, og barnets efterfølgende udvikling, er det derfor afgørende med tidlig indsats i graviditeten hvis der er tegn på angst.
Hvordan viser fødselsangst sig?
Typiske spørgsmål og udsagn der dukker op for den gravide er:
- Vil jeg have smerter under graviditeten?
- Jeg frygter vores barn bliver for lille, får et handicap eller bliver svagt
- Jeg er usikker på om min partner er utro
- Jeg synes jeg ikke er attraktiv og det bekymrer mig
- Jeg frygter jeg får voldsomme humørsvingninger
- Jeg frygter selve fødslen
- Jeg er bekymret for forældreskabet og om jeg kan magte det
- Jeg er bange for om jeg bliver en god mor
Herudover er der de klassiske angst symptomer som eksempelvis:
- Jeg føler mig udmattet
- Jeg har ingen selvtillid
- Jeg føler mig nervøs
- Jeg føler mig rastløs
Det er særligt de graviditetsspecifikke symptomer og graviditetsspecifikke angst som mest direkte giver sig udslag i stress efter fødslen og som kræver særlig opmærksomhed. På phuset.dk har vi både test for generel angst men også for stress der kan bruges som en første forsigtig indikation. Stress er farligt i sig selv, men også farligt fordi det kan lede til angst. Er du usikker på om du har angst eller er stresset, kan disse test give nogle indikationer. Er du det mindste i tvivl skal du tale med din sundhedsplejerske eller din praktiserende læge. Et foster er meget følsomt så det er helt ok at henvende sig hvis du er det mindste i tvivl.
Er angst farligt for det at føde for tidligt?
En undersøgelse viser ikke umiddelbart en sammenhæng mellem angst og sandsynligheden for at gå tidlig i fødsel, men der er en tydelig sammenhæng mellem personer med depression og sandsynligheden for at gå tidligt i fødsel. Identifikation af depression hos en gravid skal derfor tages endnu mere alvorligt end angst, men hvis den angste er bange for at gå for tidlig i fødsel viser undersøgelsen ikke denne sammenhæng.
Selvhjælpsøvelser der kan hjælpe mod angst
Angst under graviditeten kan ikke blot påvirke dig men også dit forældreskab. Derfor er det for vigtigt til at være noget man selv skal håndtere. Der er brug for hjælp fra professionelle. Sundhedsplejersken kan hjælpe dig på vej. Måske har kommunen et gratis tilbud du kan trække på.
Men her er lidt øvelser der måske kan hjælpe med fødselsangsten:
- Prøv øvelsen Vejrtrækningsøvelse.
- Prøv øvelsen Stress og tankemylder øvelse.
- Prøv øvelsen Fokusskifte øvelse.
- Prøv øvelsen Kropsscanningsøvelse og opmærksomhedsøvelse.
Øvelser der er mere kropslige i det – eksempelvis mindfulness – har vist sig at kunne have effekt.
Du skal spise sundt, grønt, ingen færdigretter, og ikke mindst skal du have motion hvor du får pulsen op. Begge dele mindsker grobunden for angsten. Slik og tv i lange baner er det modsatte. Vi har en artikel om mad mod angst her og motion og angst her.
Angst efter fødsel
Tag denne test for angst. Viser den dig du har angst skal du gå til din praktiserende læge. Angst er alvorligt, men kan behandles.
Det er særligt vigtigt for forældreskabet at der ikke er angst da det påvirker barnet direkte. Kommunen vil måske have nogle tilbud særligt mens barnet er under 1-2 år, men ellers bør du selv opsøge en psykolog og få behandling. Du kan ikke vente et halvt år på det. Det skal være med det samme for barnets skyld. Når barnet er lille udvikles dets hjerne mest og det er derfor meget følsomt.
Du kan læse mere om angst her.
Kontakt os her
Relaterede Indlæg
Fysisk angst
Angst viser sig fysisk med bl.a. svedige hænder, svimmelhed, hjertebanken og...
Angst for mad
Kost spiller en væsentlig rolle i forhold til angst. Typen af kost kan påvirke...