Eksistentiel angst
Hvad er vi hvis sorg eller tab ikke følger os? Hvordan vil glæden så se ud? Hvordan ville livet udfolde sig hvis døden ikke var en del af det?
Angsten er en del af alles liv. Angsten giver os store og små bekymringer, overtænkning, angst for at miste, katastrofe tanker, og en grundlæggende følelse af uro og frygt; eksistentiel angst. Den eksistentielle angst kan vise sig som både angsten for den store frihed men modsat også angsten for at blive opslugt af den anden – at selvet forsvinder.
Når store begivenheder i livet rammer os kan vi få eksistentiel angst. Nogle vi er tætte med dør, man går fra barn til voksen, et jobskifte bliver voldsomt eller man kan blive ramt af stor usikkerhed under arbejdsløshed, eller måske opdager man at livet har en ende. Og frihed og fremmedgørelse kan provokere til mere eksistentiel angst, og meningen med livet bliver utydelig.
Usikkerhed, bekymringer, uro, frygt kan så ramme en. Uro, tanker der går i ring, og bekymringer er en normal del af almindelig angst (generaliseret angst), men eksistentiel angst er alligevel en mere udefinerbar størrelse, der alligevel kan være ret så kropslig og føles stærk ubehagelig. Ca. ¼ del af alle rammes af angst på et tidspunkt i deres liv. Så angst er normalt, men angst dækker over alt fra fobier, som eksempelvis edderkopper eller højder, til eksistentiel angst. Har du mistanke om at du har eksistentiel angst, så check først om du ikke har en generel angst her, så du er sikker på du ikke er ramt af begge dele.
Eksistentiel angst som grundvilkår
Livet byder på en vej fuld af problemer og bekymringer, og fødsel og død for alle. Som menneske er vi født til at være angste. Dels skal vi kunne flygte hurtigt hvis der er farer, vi skal også være bekymrede for at kunne overleve; Vi skal hurtigt kunne træde tilbage på fortovet hvis vi hører der kommer en bil, og vi skal huske cykelhjelmen. Det er den mere simple og umiddelbare angst der hjælper os der. Men vi skal også kunne håndtere sorgen og de store valg i livet. At blive forladt og stå med følelsen af at være helt alene. Det er et grundvilkår for alle mennesker.
Eksistentiel angst og samtalen
Men hvad gør vi så når den eksistentielle angst rammer os?
Hvis angsten ikke har karakter af mere normal angst, eller andre fobier, så er det vigtigste værktøj samtalen. En samtale som gerne må gøre dig mere ydmyg i forhold til hele livet. Vi ved fra undersøgelser at ydmyghed gør dig mere robust i forhold til eksistentiel angst.
Gennem samtalen kan du blive klogere på din eksistentielle angst. Hvorfor den er der og hvordan du skal leve med den, eller komme omkring den. Det er svært at reflektere over livet alene, – tankerne løber i ring. Du skal have nogen der kan stille dig gode spørgsmål eller nogen du kan spejle dig i.
Samtalen kan fint være med gode venner eller tæt familie. Det siger også noget om hvilke relationer du skal opbygge, bevare og pleje. Det er relationer hvor du kan få en fortrolig samtale om de svære ting i livet.
Hvordan tages en samtale om eksistentiel angst så?
Samtaler om livets vigtigste spørgsmål, som er det der er med til at skabe den eksistentielle angst, tages sjældent som en henkastet bemærkning, uplanlagt med en masse uro omkring. Det er de modsatte rammer der skal være.
Sådan gør du:
- Forbered samtalen for dig selv og den du gerne vil tale med.
- Sig til en ven/familie at du gerne vil tale med dem om et vigtigt emne der bekymrer dig lidt og aftal en tid. Alternativt åbner du snakken på et tidspunkt hvor der er ro omkring og hvor i normalt taler om den slags tungere emner. Det er svært for de fleste pludselig at skulle tale om et svært emne, så det er godt at advare dem.
- Når I tager snakken så sørg for at forklare hvad du gerne vil have den anden gør. Har du brug for gode råd? – eller har du brug for spørgsmål? – mange vil gerne hjælpe så hurtigt som muligt og kommer derfor lynhurtigt med gode råd. Det er måske ikke det bedste for dig. Eksistentiel angst forsvinder ikke med velmenende gode råd. Det er sjældent så simpelt det lige kan fixes.
- Du har sandsynligvis mere brug for til en start at blive forstået. Forstået ud i alle hjørner og kanter af din eksistentielle angst. Alle tanker, alle detaljer.
- Samtalen skal ikke fokusere på værktøjer eller løsninger, det handler bare om at i sammen går rundt i samtalen og ser på alle hjørner og kanter af angsten.
- Kan det ses på en anden måde?
- Stille og roligt.
- Over mange gange, over lang tid.
På et tidspunkt kan du måske mærke at du får et lidt anderledes forhold til din angst. Så er du heldig, for så har samtalen virket. Det er ok at bruge, og sætte meget tid af til de samtaler. Det omhandler jo det vigtige i livet. Glæde og sorg, frihed og usikkerhed.
Hvis du ikke kan mærke at du kommer fremad og det bliver bedre for dig, kan det måske være en hjælp at søge professionel hjælp. Nogle præster er gode til at håndtere samtaler, og er vant til at berøre livets store spørgsmål – her selvfølgeligt mest oplagt sorgen og forløbet efter tabet af en der står en nær.
Men du kan også komme til en samtale ved en psykolog som kan håndtere eksistentiel angst. Den eksistentielle terapi du vil få her, vil være anderledes end hvis du havde en angst fobi. Selvom meget af ordet er ens, er metoden det tilgås på vidt forskellig.
Du kan læse mere om angst her.
Relaterede Indlæg
Angst og alkohol
Måske er du kommet her fordi du har angst og kan se du har et alkoholmisbrug?...
Hvor mange har angst?
Der er mange forskellige typer af angst, i den her artikel vil der kigges på...