Behandling af angst
Angst er en naturlig, psykologisk mekanisme, der hjælper os med at navigere i en kompleks verden. Faktisk er det meningen, at vi skal ængstes, være nervøse, urolige, utrygge og vagtsomme. Hvis ikke vi var det, så ville vi ikke overleve. Angsten som mekanisme skal ikke behandles væk eller undgås helt og aldeles. Imidlertid er der nogle ekstremer af angst, som det kan betale sig, at forebygge eller få behandlet. Her i artiklen skriver vi om angsten som lidelse, hvor funktionstab følger med. Den slags angst behandles, så man kan fungere i livet og opnå nogle af de mange ting, man drømmer om.
Angsten som vilkår og paradoks
Langt de fleste af os lever privilegerede liv, frie af fattigdom, krig, ødelæggelse og undertrykkelse. Ud fra det perspektiv, har vi ikke så megen grund til at være bange og angste, som før i tiden. Til trods for det lader det ikke til, at angsten forsvinder. I medierne beskrives tendensen til angst og depression som stigende, ud fra statistikker over hvor mange, der henvender sig, for at få behandling. Ved Psykologhuset ved Åen taler vi ofte om menneskers eksistentielle vilkår, og vi er optagede af, hvordan de bringer angsten med sig. Vi tænker på den den usikkerhed, mange i dag oplever, fordi verden og eksistensen ikke længere er defineret og forudbestemt. Vi har stillet spørgsmålstegn ved alt i verden, både tro og overtro, styreformer og videnskab, endda vores psykologi og sindsliv. Mange fortæller at den manglende retning for livet og eksistensen får dem til at føle, at der kastes en skygge over hvert eneste valg, de skal træffe for tilværelsen og hverdagen. De tvivler, og har svært ved at afgøre, hvad der er rigtige og forkerte beslutninger. Den slags tvivl gør det sværere at håndtere hverdagen, og endnu sværere at håndtere kriser, og det kan resultere i psykisk mistrivsel, og også i forekomsten af behandlingskrævende depression eller angst.
Funktionstab i forbindelse med angst
Det er vigtigt, at angst skaber bevægelse. Den skal lede til stillingtagen eller forandring. Ellers fungerer samarbejdet med angsten ikke, som det skal. Når angsten ikke leder til tilfredsstillende beslutninger, handlestrategier eller ændringer i livet, så kan den tage til. Man kan sige, at angsten føler sig overset, og at den derfor puster sig op og så kan den blive behandlingskrævende. Behandlingskrævende betyder, at den er af en grad, hvor man har brug for hjælp, for at komme videre uden mén eller unødigt langvarig stilstand.
Husk, at det mest alvorlige ved angsten er den uhensigtsmæssige adfærd, som angsten kan lede til. Angst i sig selv er ikke farlig, men det kan have store konsekvenser, hvis man handler uhensigtsmæssigt på angsten. Eksempelvis som når man bedøver angsten med stoffer eller alkohol, når man afleder angsten ved at søge spænding i forbindelse med overdreven brug af penge eller at indlade sig på promiskuøs adfærd, utroskab, eller endda kriminalitet, eller når man flygter fra angsten ved at droppe uddannelse eller arbejde og isolerer sig.
Relevante tilgange i behandlingen af angst
Heldigvis er der hjælp at hente. Groft sagt, kan man tilgå angst på tre forskellige måder. Enten ved at blive aflastet og støttet, ved at spise sig ud af angsten, i form af kost eller medicinsk behandling med psykofarmaka, eller ved at tale sig til bedring, eksempelvis ved at indgå i samtaleterapi.
Tillid, støtte og aflastning mod angst
For det første kan du søge støtte hos dine medmennesker. Forældre og søskende kan aflaste dig for børn eller andre pligter, vennerne kan støtte med deres nærvær, og arbejdet kan uddelegere dine opgaver, mens du er sygemeldt.
Det er sundt at åbne sig om sin angst. På den måde signalerer du til din psyke, at verden er et trygt sted, hvor der er hjælp at hente. Det vil aflaste dig fysisk at have mindre at se til, og mentalt, at have mindre at holde styr på og spekulere på. Sådanne råd virker indlysende, men de er ikke lette at leve op til, når man oplever angst anfald på daglig eller ugentlig basis.
Spis dig angstfri og skab forandring
Det fortjener gentagelse, hvor vigtig en sund kost er for vores velbefindende. Det gælder også i forbindelse med angst. I arbejdet med klienterne viser det sig ofte sværere, end først antaget, at bryde negative vaner omkring mad, dels fordi klienterne er lave på overskud og angste. De mangler modstandskraft overfor reklamer og tilbud, og de bombarderes med dem hver dag. Rådene er de samme, som de altid har været. Spis sundt og varieret, og forsøg at undgå over- eller underspisning. Planlægning og struktur over kosten hjælper også på angsten.
En anden måde at spise sig til bedring på, er gennem brugen af angst dæmpende eller anden medicin. De fleste psykofarmakologiske præparater fungerer ud fra den præmis, at der skal være balance i hjernens kemi, og at det kan lade sig gøre at (gen)oprette den balance ved at indtage diverse præparater.
I Psykologhuset ved Åen har vi oplevet angsten fortage sig hos mange klienter, der har brugt medicin, men det er vigtigt at opstarten har været velovervejet og planlagt, og der er lagt en plan for udtrapning. Vi anbefaler, at du opstarter andre behandlingstiltag samtidigt med medicinen, så der sker ændringer i dit liv, mens virkningen fra angst medicinen sætter ind (og senere fortager sig).
Tal dig ud af angsten og den fastlåste position
Effekten af samtalebehandling hviler på tillid, trygge relationer og håb. Også når behandlingen målrettes angst. Når man indlader sig på et samtaleforløb vælger man at tage sin situation og sig selv alvorligt. Man begynder at dele ud af sin indre verden til en egnet professionel, og det er en god måde, at signalere til sig selv, at verden er et trygt sted, og at andre mennesker er trygge at være sammen med. Samtalebehandling fungerer samtidigt ved at opøve mentale kompetencer og evnen til sindsro. Blandt andet ved at forholde sig til abstrakte problemstillinger, at bruge kroppen til at finde ro og accept, eller ved at samskabe betydningsfulde fremtidsscenarier med terapeuten, og koble dem til aftaler om handling, så man ændrer sin situation, og ikke lader sig hæmme af angsten. De fleste terapeuter benytter sig af et afgrænset koncept, fordi mennesket og dets liv er så komplekst, at det er vanskeligt at rumme i ét psykoterapeutisk forløb. Man vælger sig derfor ind på enkelte emner ad gangen, eksempelvis familie, relationer, tankemønstre, krop, vejrtrækning, dans, sang eller andet.
Tal med psykologen om din angst
Vi anbefaler, at tale med en psykoterapeut, der også er psykolog. Psykologien er læren om menneskets eksistens, oplevelsesverden og måder at skabe mening. Derfor kan en psykolog arbejde indenfor mange forskellige brancher. Når en psykolog arbejder terapeutisk med mennesker, lidelse og angst, kalder man det ’klinisk psykolog’.
Dette får du med hos en klinisk psykolog:
1. Høj kvalitet og bredt fagligt fundament
Psykologer er særligt dygtige terapeuter fordi de ikke kun har en uddannelse i terapi, men også i eksempelvis sundheds- og samfundsvidenskab, filosofi og sociologi. Med andre ord har psykologen en mere varieret baggrund og en bredere referenceramme.
2. En nøje tilrettelagt indsats overfor angst
Psykologen er godt stillet til at tage særligt højde for dig specifikt, foruden at have udgangspunkt i angst behandlingen.
3. Gennemtestede redskaber og øvelser
Psykologer har været aktive i at søge viden og udvikle koncepter, redskaber og øvelser gennem de sidste hundrede år. Lad dette komme dig til gode ved at vælge psykologen.
Artiklen er skrevet af specialpsykolog Tau Risvang.
Kontakt Psykologhuset ved Åen her
Relaterede Indlæg
Naturmedicin mod angst
Gennem de senere år har alternativ medicin vundet større udbredelse. Ikke blot...
Hjælp til søvnproblemer
Søvn er altafgørende for vores immunforsvar og vores sundhed generelt (både...